Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 tips om jouw zonnescherm schoon te maken

We zetten ze voor je op een rij. 

Zonnescherm

Een zonnescherm is een geweldige toevoeging aan je huis, vooral in de zomermaanden. Het biedt schaduw en helpt de hitte buiten te houden. Maar na verloop van tijd kan het zonnescherm vies worden door stof, vuil en zelfs schimmel. Hier zijn vijf tips om jouw zonnescherm schoon te maken en het er weer als nieuw uit te laten zien.

1. Begin met een droge reiniging 

Voordat je begint met een natte schoonmaakbeurt, is het belangrijk om eerst al het losse vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een bezem om het oppervlak van het zonnescherm af te vegen. Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat het vuil niet terug op de schone delen valt. Deze stap helpt om te voorkomen dat het vuil in de stof wrijft wanneer je later water en zeep gebruikt.

2. Gebruik een mild schoonmaakmiddel 

Voor de natte reiniging is het belangrijk om een mild schoonmaakmiddel te gebruiken dat veilig is voor de stof van jouw zonnescherm. Meng wat mild afwasmiddel met lauw water in een emmer. Gebruik een zachte spons of doek om het schoonmaakmiddel op de stof aan te brengen. Werk opnieuw van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle plekken goed schoonmaakt. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de stof kunnen beschadigen en de levensduur van jouw zonnescherm kunnen verkorten.

3. Laat het schoonmaakmiddel inwerken 

Na het aanbrengen van het schoonmaakmiddel is het een goed idee om het enkele minuten te laten inwerken. Dit helpt om hardnekkig vuil en vlekken los te maken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Terwijl het schoonmaakmiddel zijn werk doet, kun je eventueel ook de armen en andere onderdelen van de zonwering schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat het hele systeem weer fris en schoon is.

4. Spoel grondig af 

Het grondig afspoelen van jouw zonnescherm is essentieel om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Gebruik een tuinslang met een zachte straal om het zonnescherm af te spoelen. Zorg ervoor dat je alle zeepresten verwijdert, omdat achtergebleven schoonmaakmiddel de stof kan aantasten en vlekken kan veroorzaken. Controleer tijdens het afspoelen of er nog vuile plekken zijn en reinig deze indien nodig nogmaals.

5. Laat het zonnescherm volledig drogen 

Nadat je het zonnescherm hebt afgespoeld, is het belangrijk om het volledig te laten drogen voordat je het weer oprolt. Rol het zonnescherm uit en laat het in de open lucht drogen. Dit voorkomt dat er schimmel ontstaat door achtergebleven vocht. Als het mogelijk is, kies dan een zonnige dag voor de schoonmaak, zodat het drogen sneller gaat. Controleer ook of de armen en andere metalen onderdelen goed droog zijn om roestvorming te voorkomen.

Met deze vijf tips zorg je ervoor dat jouw zonnescherm er weer fris en schoon uitziet, klaar om je huis te beschermen tegen de zon. Door regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van jouw zonnescherm en blijft het er jarenlang goed uitzien.

Cultuur
  • Adobe Stock