Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Alvast voor Koningsdag: lekkere mini oranje tompouces

Oranje boven!

Receptuur en foto: Corien Stellingwerf - Coriens Iten

Alvast in koninklijke sferen komen? In de nieuwste voorjaarseditie van Noorderland gaan we aan de slag met deze mini oranje tompouces, bedacht door de Friese foodblogger Corien Stellingwerf van Coriens Iten. Zo maak je ze! 

Ingrediënten:

Ongeveer 12 stuks

 • 30 gram suiker
 • half vanillestokje
 • 2 eidooiers
 • 20 gram bloem
 • 200 milliliter (volle) melk
 • 100 milliliter slagroom
 • 4 plakjes roomboter bladerdeeg (uit de diepvries)
 • 50 gram poedersuiker
 • 1 theelepel water
 • rode en gele kleurstof

Zo maak je deze oranje tompouces:

 1. Mix met een keukenmixer eieren en suiker met elkaar en voeg vervolgens ook de bloem toe. Mix goed met elkaar tot een glad mengsel.
 2. Zet de melk op het vuur in een steelpannetje en verwarm totdat het bijna kookt. Voeg tijdens het verwarmen de vanillemerg toe aan de melk. Dit doe je door het vanillestokje doormidden te snijden en met een mesje het binnenste van het vanillestokje eruit te schrapen.
 3. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het ei- en bloemmengsel. Meng tussendoor goed en voeg dan steeds weer een scheutje toe.
 4. Als de melk helemaal is opgenomen doe je het geheel terug in het steelpannetje en laat je het verwarmen en indikken tot dikke vla.
 5. Laat dit mengsel vervolgens goed afkoelen in de koelkast met een stukje folie over de room heen. In de koelkast stijft het nog wat meer op.
 6. Zet de oven op 180 graden. Laat het bladerdeeg half ontdooien en snijd dan zes langwerpige stukjes uit ieder plakje bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Bak het bladerdeeg eerst 8 minuten en haal het dan uit de oven. Druk vervolgens met een schone theedoek het bladerdeeg plat en bak het daarna nog eens een paar minuten goudbruin in de oven. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen.
 8. Maak ondertussen van de poedersuiker, een theelepel water en wat rode en gele kleurstof een oranje glazuur. Meng net zolang tot je een dieporanje kleur krijgt.
 9. Klopt dan de slagroom op in een kom en voeg toe aan de afgekoelde banketbakkersroom. Als je dit met elkaar mengt krijg je Zwitserse room. Doe dit vervolgens in een spuitzak en leg deze alvast klaar.
 10. Bedek de helft van de stukjes bladerdeeg met glazuur en op de andere helft spuit je de Zwitserse room. Zet het glazuren dakje op dat met de room. En klaar!