Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Florentijn Hofmans Pissende IJsbeer komt naar Groninger Museum

Deze "wildplasser" is wel welkom in Groningen.

Tekst: Guus Weggemans, Groninger Museum | Foto: Ralf Silvius

De Pissende IJsbeer van kunstenaar Florentijn Hofman leegt straks zijn blaas in Groningen. Vanaf vrijdag 8 maart staat het metershoge werk te "plassen" in de gracht tussen het hoofdstation en het Groninger Museum. Ook is er straks een gigantische regenworm te zien in het museum, waarover Hofman op 24 maart een lezing geeft.

Florentijn Hofman

Florentijn Hofman (1977) werd geboren in Delfzijl en woonde eerder in het Drentse Noord-Sleen. Zijn werk bestaat uit reusachtige installaties in de openbare ruimte, waarin dieren een belangrijke rol spelen. Volgens Hofman staan dieren namelijk voor een diepere betekenis in het dagelijks leven.

De noordelijke kunstenaar werd wereldwijd bekend door zijn enorme gele badeenden, die op het water dobberden in de havens van onder meer Rotterdam, Hong Kong en Osaka.

Pissende IJsbeer

Voor zijn Pissende IJsbeer ging Hofman – wat dichter bij huis – op zoek naar een nieuwe plek waar de ijsbeer zijn behoefte kan doen. De ijsbeer stond vanaf juli 2023 een half jaar lang te "plassen" in Amersfoort.

Zijn nieuwe thuis vond Hofman bij het Groninger Museum, waar de ijsbeer straks "urineert" richting het Peerd van Ome Loeks: een ander beeld voor het station van Groningen. Met zijn schaamteloze actie uit de ijsbeer zijn ongenoegen over klimaatverandering.

De kunstenaar werkt aan zijn gigantische regenworm. Foto: Studio Florentijn Hofman

Gigantische regenworm

Binnen in het Groninger Museum komt ook een werk van Hofman: een gigantische regenworm, genaamd Wurm. Het enorme kunstwerk is gemaakt van duurzaam karton uit Oude Pekela en bedoeld om doorheen te kruipen. In de worm is het volledig donker en moet je dus op de tast je weg vinden.

Op zondag 24 maart geeft Florentijn Hofman, samen met wetenschapper Jeroen Onrust, een lezing over Wurm. Daarin leggen de twee uit hoe wormen – en andere beesjes die door de aarde graven – veel meer zijn dan alleen maar vissenvoer. Tickets voor de lezing zijn te koop via de website van het Groninger Museum.

Kinderbiënnale

De werken van Hofman maken onderdeel uit van de Kinderbiënnale – A Better Place: een tentoonstelling waarin kinderen (en volwassenen!) worden uitgedaagd om de interactie aan te gaan met kunst.

De werken zorgen niet alleen voor vermaak, maar zetten je ook aan het denken over een betere wereld. Van zaterdag 9 maart tot en met zondag 3 november 2024 kun je de installaties in en rond het museum vinden.