Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bijzonder: Ennemaborg in Midwolda op zoek naar nieuwe bewoner

Ga jij hier straks wonen?

Panorama of the historic mansion Ennemaborg and pond in Midwolda, Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Heb je toevallig verhuisplannen? Het Groninger Landschap is op zoek naar een nieuwe bewoner voor de fraaie Ennemaborg in Midwolda. Het historische landhuis staat leeg sinds het overlijden van de vorige bijzondere bewoner: kunstschilderes Maya Wildevuur.

Tegen RTV Noord liet Hugo Dokter van het Groninger Landschap weten dat ze 'graag willen dat men de borg kan blijven bezoeken'. Hoewel kunstenares Maya Wildevuur er woonde tot haar dood in 2023, was het als bezoeker mogelijk om op afspraak de Ennemaborg – en natuurlijk ook de kleurrijke kunst van Wildevuur – te komen bewonderen.

Nu is het Groninger Landschap dus op zoek naar een nieuwe bewoner, die bereid is om af en toe de eeuwenoude borg open te stellen voor het publiek. Zo geniet je niet alleen zelf van de Ennemaborg, maar zorg je er ook voor dat de rijke geschiedenis bereikbaar blijft voor iedereen.

Ennemaborg

De Ennemaborg in het Groningse Midwolda stamt uit ongeveer 1700 en werd bewoond door de invloedrijke familie Hora. Later werd het een veenborg, waarbij het statige landhuis het middelpunt vormde van veenafgravingen in het gebied.

Over de eeuwen heen zijn er veel prachtige versieringen aangebracht, zoals een wand in barokstijl. Helemaal bijzonder zijn de houten balken op zolder. Mensen die aan het huis hebben gewerkt – van de 18de eeuw tot nu – hebben hier hun handtekeningen achtergelaten.

Op het gazon voor het huis, waar nu de eerste sneeuwklokjes in bloei staan, ontstaat straks een fleurige bloemenzee met onder meer krokussen en sterhyacinten. Het prachtig aangelegde landgoed, waar je heerlijk kunt wandelen, heeft ook een groot bos waar je helemaal opgaat in de stilte van de Groninger Ommelanden.

Maya Wildevuur

De vorige bewoner van de Ennemaborg was kunstenares Maya Wildevuur, die er sinds 1992 woonde. Met haar kleurrijke kunstwerken wilde ze mensen vrolijk maken. Overal in het landhuis hingen schilderijen van de vorig jaar overleden kunstschilderes.

Nu de Ennemaborg leeg staat, is het aan een nieuwe bewoner om er een gezellig thuis van te maken. Zie je het al helemaal zitten om in deze historische borg te gaan wonen? De sleutel van het landhuis krijg je naar verwachting in mei of juni.

Cultuur
  • Panorama of the historic mansion Ennemaborg and pond in Midwolda, Netherlands