Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wonen in de historische haven van Harlingen

Met een leuke verrassing in de achtertuin!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Makelaardij Villa Friesland

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: een monumentaal grachtenpand in Harlingen, dat vroeger dienst deed als pakhuis aan de Zuiderhaven.

Grachtenpand Harlingen - Makelaardij Villa FrieslandGrachtenpand in Harlingen

In de historische steden van Friesland proef je overal om je heen de geschiedenis. Eerder vertelden we al over een eeuwenoud kerkje in Hindeloopen, dat was omgebouwd tot woonhuis. Nu kwamen we dit bijzondere grachtenpand in Harlingen tegen op Funda. Wat een plaatje!

Het pand uit 1888 werd gebruikt als pakhuis en ligt aan de historische Zuiderhaven. Dit havengebied was vroeger de plek waar de Friese marine en handelsschepen uit heel Europa aanmeerden. Die geschiedenis zie je gelijk terug aan de dakkapel met hijsbalk, waarmee goederen uit alle windstreken omhoog werden getakeld.

Rijksmonument

De woning is aangemerkt als Rijksmonument, maar onlangs gerenoveerd en vanbinnen helemaal bij de tijd. Het interieur van het huis – met een totaal woonoppervlak van maar liefst 300 vierkante meter! – is ruim en modern ingericht. Het licht van buiten valt mooi naar binnen en met de grote keuken is het lekker kokkerellen geblazen.

Het huis is dan wel helemaal opgeknapt, maar authentieke details zijn daarbij bewaard gebleven. De half gebogen vensters op de slaapkamer zijn bijvoorbeeld typisch voor het pakhuis, net als de deuren waardoorheen goederen vroeger werden in- en uitgeladen. Nu sla je ze open voor een mooi uitzicht over de Zuiderhaven.

Wil je binnen nog even verder spieken? Bekijk dan via deze link alvast alle foto's van het huis.

Koetshuis met sauna

Het huis heeft een grote en ommuurde achtertuin, waar je even heerlijk kunt uitwaaien. Achterin deze stadstuin vind je ook het voormalige koetshuis, dat is omgebouwd tot een heus gastenverblijf en daarmee de ideale plek om je eigen bed & breakfast te beginnen. Op het dak liggen ook nog eens zonnepanelen.

We kunnen het ook heel goed voorstellen als je het voormalige koetshuis helemaal voor jezelf wil houden, want binnen vind je een echte houten sauna en een een stoomdouche. Hoe heerlijk moet het zijn om je eigen wellness aan huis te hebben? Daar krijgen wij het in ieder geval wel warm van!

Zie jij dit voormalige pakhuis aan de historische Zuiderhaven wel zitten? De woning in Harlingen staat nu voor € 1.200.000 k.k te koop op Funda.