Groninger klassieker met bruine bonen: stamppot stopverf

Smaakt veel beter dan de naam je doet vermoeden.

Bron: Peulvruchten.nl | Foto: Adobe Stock

Zin in een lekkere stamppot uit Groningen? Je kunt dan een blauwe bliksem met stoofpeertjes maken, maar probeer ook eens deze andere klassieker uit het Hoge Noorden: stamppot stopverf. Die naam verwijst gelukkig niet naar de smaak – dat zit wel goed – maar naar de aparte kleur die de stamppot krijgt door de bruine bonen. Aan de slag!


Ingrediënten:

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 250 gram gedroogde bruine bonen
  • 200 gram rookspekjes
  • peper en zout
  • 3 blaadjes verse salie

Zo maak je Groningse stamppot stopverf:

  1. Ter voorbereiding: doe de avond van tevoren de bruine bonen in een pan met warm water, die net niet kookt. Hiermee wel je de bonen, zodat ze de volgende dag klaar zijn om te gebruiken bij het koken.
  2. Pak de aardappelen, schil deze en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Doe deze in een pan met water en kook ze gaar om er straks puree mee te maken.
  3. Stamp de gekookte aardappelen (als deze goed gaar zijn) tot een puree.
  4. Doe vervolgens de bruine bonen erbij en stamp deze erdoorheen.
  5. Leg de spekjes in een pan en bak deze knapperig. Snij de salieblaadjes in stukjes en voeg toe.
  6. Voeg het vet van de spekjes bij het kookvocht van de aardappelen en maak hiermee de puree goed smeuïg.
  7. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer de stamppot stopverf met je favoriete bijgerechten, zoals augurken, zilveruitjes en appelmoes.


Laatste nieuws