Zo maak je Drentse aardappelpannenkoeken

Smullen op z'n Drents.

Bron: Jumbo | Foto: Adobe Stock

Wij Nederlanders staan natuurlijk bekend als echte aardappeleters – niet voor niets maakte Vincent van Gogh hiervan een wereldberoemd schilderij. Maar heb je weleens van deze Drentse aardappelpannenkoeken gehoord? Juist, pannenkoek mét aardappel! Deze variant is heerlijk hartig, met reepjes ham en gebakken ui als smakelijke toevoeging. Zo maak je ze! 


Ingrediënten:

  • 500 gram aardappelen
  • 75 gram ui
  • 125 gram patentbloem
  • 400 milliliter halfvolle melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • snufje peper

Zo maak je Drentse aardappelpannenkoeken:

  • Snipper de ui zo fijn mogelijk en snijd de ham in smalle reepjes.
  • Smelt wat boter in een koekenpan en fruit de ui zachtjes. Voeg na een paar minuten ook de ham toe en haal vervolgens de pan van het vuur.
  • Schil de aardappelen en rasp deze heel fijn.
  • Voeg de bloem, eieren, melk en wat peper en zout naar smaak toe aan de geraspte aardappelen. Roer dit mengsel goed door zodat er een dik, maar mooi vloeibaar beslag ontstaat. Blijft het mengsel (te) dik? Voeg dan wat extra melk toe.
  • Voeg vervolgens de gebakken uien en hamreepjes toe aan het beslag.
  • Smelt opnieuw wat boter in een koekenpan en giet hierin wat van het pannenkoekenbeslag.
  • Bak de aardappelpannenkoekjes vervolgens net zoals gewone pannenkoeken. Dus zodra de bovenkant er droog uitziet, keer de pannenkoek dan om. Bak beide kanten mooi goudbruin. En smullen maar!


Laatste nieuws