Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Geknoei en plakkerige vingers: hoe eet je een tompouce het beste?

Op welke manier eet jij 'm?

Orange tompouce, traditional Dutch pastry, on a rustic table

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock 

Lekker hoor, zo'n typische oranje tompouce  – of tompoes – op Koningsdag. Maar hoe eet je dit oer-Hollandse gebakje eigenlijk het beste, zónder al te veel te knoeien? We zetten de handigste manieren op een rij. 

1. Alles apart

Eet, om geknoei te voorkomen, alle onderdelen van de tompouce apart van elkaar op. Gaat wel ten koste van de smaak, maar voorkomt wel een boel troep.

2. Uit elkaar halen

Haal de bovenste laag – die met het glazuur – eraf en verdeel de vulling over beide helften. Nu kun je de tompouce als een soort "cracker" eten.

3. Op z’n kant

Leg de tompouce op z'n zij. Op deze manier kun je een vork of mesje erin steken zonder dat de vulling eruit loopt.

4. Loodrecht

Prik met je vork loodrecht in het glazuur en beweeg voorzichtig naar links en rechts zodat je door de bovenste laag heen "snijdt". Nu kun je de tompouce eten zonder de vulling te verpesten.

5. Boven en onder

Haal de bovenkant van de tompouce eraf en leg deze onder de onderkant. Nu kun je alle lagen in één keer eten.

6. Vierkantjes

"Snijd" met je vork – of gewoon met een mesje – heel voorzichtig kleine plakjes uit het gebakje zodat je deze gemakkelijk weer kunt opeten.

Weten we dat ook weer!