Verrassend lekker: hartige oliebollen van Rudolph van Veen

Een heerlijke variant op de 'gewone' oliebol.

Receptuur: Rudolph’s Kitchen – Het hele jaar feest, Kosmos Uitgevers | Foto: Mitchell van Voorbergen

Van kruidnoten met Sinterklaas tot oliebollen en champagne tijdens oud & nieuw: elke feestdag heeft zo zijn eigen culinaire tradities. Nederlands bekendste tv-kok Rudolph van Veen beschreef ze in zijn kookboek Het hele jaar feest. Wij doken de keuken in met dit recept voor hartige oliebollen, een verrassende borrelhap tijdens de jaarwisseling. 


Ingrediënten:

  • 50 gram cherrytomaatjes (in vieren gesneden)
  • 50 gram olijven (gehalveerd)
  • 100 gram mini-mozzarellabolletjes (gehalveerd)
  • 2 bosuien (in ringetjes gesneden)
  • ½ bosje oregano (gehakt)
  • 50 gram boter 
  • 250 milliliter water 
  • 1 zakje gedroogde gist (ongeveer 7 gram) 
  • 250 milliliter prosecco 
  • 500 gram bloem 
  • snufje zout
  • versgemalen peperolie om in te frituren 
  • tuinkruiden en zeezout om mee te bestrooien

Benodigdheden:

  • frituurpan
  • ijs- of juslepel
  • kom
  • plasticfolie

Zo maak je de hartige oliebollen:

  1. Meng de cherrytomaatjes, olijven, mozzarellabolletjes, bosuien en oregano. Houd dit garnituur even apart. 
  2. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Verwarm in een kom het water tot lauwwarm en los de gist erin op. Voeg de boter en de prosecco toe en roer goed door. 
  3. Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hierin het bovenstaande gistmengsel. Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg dan pas het zout en versgemalen peper toe. Meng tot je een klontvrij beslag hebt, voeg het garnituur toe en meng goed door. 
  4. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het 30-45 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Het volume van het beslag zal verdubbelen, dus zorg voor een kom die groot genoeg is. 
  5. Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. 
  6. Schep met een natte ijsknijper het beslag in de hete olie. Bak een paar oliebollen tegelijk in ongeveer 6 minuten gaar. 
  7. Laat de hartige oliebollen even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het opdienen met verse tuinkruiden en wat zeezout. Geniet ervan!

Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2022-8.


Laatste nieuws