Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Koningsdag komt eraan: dit kun je in Emmen verwachten

Ga jij zaterdag kijken?

Koningsdag 2023

Tekst: Nouveau | Fotografie: NL Beeld / Patrick van Emst

Over een paar dagen is het zover: dan reist de koninklijke familie af naar Emmen om daar Koningsdag te vieren. Wat kun je die dag zoal verwachten? We zetten alles op een rijtje – van de Koninklijke route tot de feestelijke activiteiten. 

Koninklijke route

Dit jaar is het de beurt aan de Drentse plaats Emmen om op 27 april volledig oranje te kleuren! Als je van plan bent om de koninklijke familie te spotten dit jaar, dan is het handig om te weten waar ze precies langskomen. Goed nieuws: de organisatie heeft al een handige plattegrond met de volledige route gedeeld (klik hier om 'm te bekijken).

De route loopt dwars door het centrum van Emmen. Zo komt de familie zowel door het oude als het nieuwe gedeelte. Ze beginnen hun tocht op het Noorderplein en via het Marktplein wandelen Willem-Alexander en zijn familie richting de oude dierentuin: het Rensenpark. Vanaf daar loopt het gezelschap langs de Grote Kerk en Wildlands – oftewel, de nieuwe dierentuin – naar het Raadhuisplein. De route wordt afgesloten bij het Atlas Theater.

Burgemeester Eric van Oosterhout is enthousiast over de route. 'Die biedt volop mogelijkheden om ons, als gemeente en regio, aan de koning en de koninklijke familie te laten zien. En onderweg is er voldoende ruimte voor toeschouwers om het bezoek van de koning van dichtbij te volgen.'

Vorig jaar vierde de koninklijke familie Koningsdag in Rotterdam.

Vol programma

Vorige maand werd tijdens een perspresentatie al het volledige programma bekendgemaakt. En dat belooft een mooi feest te worden, vol muziek, dans en cultuur. 'Ik ben ervan overtuigd dat we de koninklijke familie met dit geweldige programma een onvergetelijke dag bezorgen,' aldus een enthousiaste Van Oosterhout.

Omdat Drenthe bekendstaat als dé fietsprovincie van Nederland worden de Oranjes door een peloton wielrenners vergezeld naar het Noorderplein. Dit is het startpunt van de koninklijke route. Hier vindt dan ook het officiële ontvangst plaats door allerlei prominenten. Zo voorziet zanger Bouke Scholten, de 'Elvis van Emmen', de kick-off van het programma.

De route leidt in totaal langs negen "pleinen" in de stad. Na het Startplein volgen het Dansplein, Verjaardagsplein, Cultuurplein, Spelplein, Innovatieplein, Sportplein, Wildlands en het Atlas Theater en het Raadhuisplein Meezingplein, waar de dag wordt afgesloten.

Onderweg wordt het koninklijk gezelschap toegezongen door zanger Jannes, krijgen ze een spoedcursus sjoelen van de Emmense wereldkampioen Elly Mensen en beklimmen onder andere zanger Daniël Lohues en dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest het podium.

Aanwezigen

Wie er deze Koningsdag precies acte de présence zullen geven namens de Oranjes? Dat moet nog blijken. Zo is prinses Amalia druk met haar studie, heeft Alexia een tussenjaar en werkt Ariane in Italië aan haar Internationaal Baccalaureaat.

We gaan het zien, komende zaterdag!