Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kijktip: indrukwekkende docuserie over de Groningse gaswinning

Bekijk hier alvast een voorproefje van deze docuserie.

Countryside with gas energy plant

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Vanaf vrijdag 12 januari zendt tv-programma Andere Tijden vier weken lang de nieuwe documentaireserie De aarde beeft uit. Daarin voert presentator Winfried Baijens aangrijpende gesprekken met Groningers over de gaswinning, maar ook over de rijke geschiedenis van de provincie.

Gaswinning

Eind jaren 50 werd bij het Groningse Kolham het tot dan toe grootste gasveld van Europa ontdekt. Ook in het noorden werd dat gevierd, want aan het gas kon veel geld verdiend worden. Later blijkt dat de gaswinning niet alleen maar positieve kanten heeft: door aardbevingen zijn veel gebouwen in Groningen beschadigd.

Omroep NTR besteedt aandacht aan de gevolgen van de gaswinning, maar kijkt ook breder terug op de Groningse geschiedenis. Zo komen ook de vroegere winning van turf en de landbouw in de provincie aan bod. Volgens de omroep gaat de serie vooral ook over de Groningers zelf.

Diepe indruk

In een interview met Dagblad van het Noorden vertelt presentator Winfried Baijens over de diepe indruk die de gesprekken bij hem achterlieten: ‘Groningen heeft mijn hart gegrepen.’ In gesprek met bekende en onbekende Groningers ontdekt Baijens onder meer de rijke geschiedenis en de typische oude dorpskernen van Het Hogeland.

Benieuwd geworden naar de serie? Bekijk hier alvast de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=ww4CpDu45YU

Streektaalmuzikanten

Onlangs vond de première van de docuserie plaats bij Forum Groningen. Een aantal aanwezige streektaalmuzikanten, die ook een grote rol spelen in de serie, reageerden positief tegenover RTV Noord. 'Een mooie en integere serie', aldus Fransien Kuiper, voorheen lid van De Tuutjefloiters. De voormalige band uit Termunterzijl maakte eerder een lied in het Gronings over de gaswinning.

Ook singer-songwriter Marlene Bakker komt aan het woord. Ze noemt de serie een 'eerlijk verhaal, dat allerlei emoties oproept.' Andere Groningse muzikanten die voorkomen in de serie zijn onder meer Erwin de Vries, Jetta Post en Arnold Veeman.

Winfried Baijens hoopt dat iedereen de serie gaat kijken: ‘Ik hoop dat het voor Groningers een vorm van herkenning en erkenning is.’ De aarde beeft is op vrijdag 12, 19, 26 en 2 februari 2024 vanaf 20.30 uur te zien op NPO 2.

Cultuur
  • Countryside with gas energy plant and cultivated grain field