Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Emmen: de meest "overschatte stad"?

Noorderland onderzocht dit oordeel van een Amerikaans platform.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Marcel Jurian de Jong - Marketing Drenthe

Een Amerikaans platform velde dit jaar een keihard oordeel: Emmen is “de meest overschatte stad” van Nederland en bijna de helft van alle toeristen keert teleurgesteld huiswaarts. Lekkere timing, met Koningsdag voor de deur. Kunnen Willem-Alexander en Máxima zich nog wel verheugen op een feestelijk bezoek aan de “vlinderstad”, in april 2024? Noorderland nam de proef op de som en was aangenaam verrast: het Drentse dorp dat stads aanvoelt staat met stip op 1 als veelzijdige hotspot.

Veel rechtgeaarde Emmenaren zullen afgelopen zomer wel even de wenkbrauwen hebben gefronst: “hun” dorp – officieel geen stadsrechten, maar toch een plaats van formaat – zou geen knip voor de neus waard zijn? Waar halen de onderzoekers het vandaan? Ook bij de bevlogen medewerkers van de Tourist Info Emmen kwam nog net geen stoom uit de oren. Marjon Kragt – hier geboren en getogen – en haar collega’s aan het Raadhuisplein werden platgebeld, vooral door de (landelijke) media. Hoe zit dat nu precies? ‘Tja, we zijn natuurlijk geen look-a-like van Amsterdam. Maar daar komen mensen ook niet voor. Je weet wat je verwachten kunt en dat wordt alleszins waargemaakt.’ 

Saai voor een stadsmens? Welnee!

Marjon kan het weten. Ze geniet van het leven in en rond Emmen, waar de volksaard hartverwarmend is: ‘Ik ga graag even naar het Bargerveen, daar is het zo prachtig. Of met mijn zoontje van drie langs het Kabouterpad in de Emmerdennen. Dat is genieten. Het is hier heerlijk wonen als je van rust en natuur houdt.’ Is dat synoniem voor saai als je een stadsmens bent? ‘Welnee! Kijk om je heen.

Er valt in en rond het centrum van alles te beleven en we hebben daarnaast een flink aantal terugkerende festivals en evenementen op de kalender staan.’ Denk aan China Lights – dit winterse lichtfestijn slaat helaas nu een jaartje over-, C’est la Vie (zomers straattheater), het Vlieger- en het Hello muziekfestival – beide aan de Rietplas – of het wielercriterium De Gouden Pijl.

De negatieve reviews zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het Amerikaanse onderwijsplatform Preply, dat afgelopen zomer zijn ranglijst publiceerde van “de meest overschatte steden in Nederland” voor een dagje uit of vakantie, deed dit op basis van tienduizenden online beoordelingen door toeristen op websites als TripAdvisor.

Het oordeel van de onderzoekers? Je kunt Emmen van je bucketlist schrappen. De stad is ook eerder door Atlas of Municipalities beoordeeld als minst aantrekkelijke stad om in te wonen en staat bekend om zijn zeer beperkte culinaire aanbod. Volgens ons onderzoek was Emmen voor bijna 50% van de bezoekers een teleurstelling. 

Verder lezen?

Het volledige verhaal over Emmen verscheen in Noorderland 2023-8. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 9 januari 2024 in de winkels. In deze nieuwe editie lees je onder andere over de midwinterhoornblazers uit Groningen, de cranberryoogst op Terschelling en het bijzondere museum Møhlmann in Appingedam. Haal dit nieuwe nummer dus snel in huis!