Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je zelf het lekkerste kerstbrood

Als cadeau voor de feestdagen verklapt bakkerij Schepers uit Sleen het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol.

Homemade Christmas Even Panettone Bread

Tekst: Gert Tabak | Foto: Adobe Stock

We stappen bakkerij Schepers in het Drentse drop Sleen binnen waar de behaaglijke warmte ons meteen omhult. Heerlijke geuren van speculaaskruiden, versgebakken brood en rum roepen herinneren op aan feestdagen van vroeger. Als cadeautje voor de feestdagen delen de bakkers het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol. Zo maak je dus zelf het lekkerste kerstbrood! 

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 500 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 250 milliliter volle melk
  • 10 gram zout
  • 15 gram citroensap (1 deel rasp en 2 delen suiker)
  • 50 gram verse gist of 20 gram gedroogde instant gist
  • 125 gram roomboter
  • kant-en-klare amandelspijs

Voor de vulling

  • Weeg in totaal 750 gram af en maak zelf een keuze uit rozijnen (het grootste deel), krenten, gekonfijte sinaasappelstukjes, sukade en noten (max 75 gram)

Zo maak je het kerstbrood:

  • Verwarm alvast 100 milliliter melk tot 35 graden (niet warmer!) en los de gist erin op.
  • Meng er vervolgens 100 gram bloem door en zet dit mengsel voor 20 minuten weg totdat de gist begint te werken.
  • Meng vervolgens de overige bloem en melk, het zout, het gist, de citroenrasp en één ei erdoor en kneed hier een mooi deeg van.
  • Na 7 tot 8 minuten kun je de boter erdoor kneden; werk net zolang door tot je een glad deeg hebt. Laat dit 5 minuten rusten en werk er dan voorzichtig de vulling erdoor.
  • Verdeel het deeg in drieën en maak er bollen van. Leg ze vervolgens weg op een theedoek (met een beetje bloem bestoven) en dek af met folie.
  • Laat het deeg 25 minuten rijzen, druk daarna de bollen plat en punt ze mooi kort op. Laat vervolgens weer 20 minuten rijzen.
  • Maak in het midden van de bol een verdunning met bijvoorbeeld een rolstok. Hier leg je de amandelspijs in; de hoeveelheid spijs is ongeveer 15 tot 20% van het gewicht van de deegbol.
  • Maak de randen eventueel vochtig met water.
  • Klap het deeg dicht; druk de uiteinden licht aan en leg de broden op een bakplaat.
  • Laat het brood weer 25 minuten rijzen en kwast er voorzichtig een losgeklopt heel ei over.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden, zet de stollen erin en draai de thermostaat terug naar 165 graden.
  • Bak de broden mooi goudbruin in 30-33 minuten (afhankelijk van de grootte). Eet smakelijk!

Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2020-8.