Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wonen in een eeuwenoud kerkje in Hindeloopen

Wat een plaatje!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Redres de Bouwkunstmakelaar

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlights: een prachtig oud kerkje in de Friese Elfstedenstad Hindeloopen. 

Kerkje in Hindeloopen

We hebben de afgelopen tijd heel wat bijzondere woningen in 't noorden voorbij zien komen, zoals dit oude schooltje in Friesland en deze prachtige villa midden in de Drentse bossen. Maar dit is pas écht een parel waar je u tegen zegt: sinds kort staat er een heel charmant, verbouwd kerkje in de Schoolstraat in Hindeloopen te koop. Deze kerk, bekend onder de naam 'De Kleine Vermaning', werd in 1680 gebouwd. In 1995 kreeg het kerkgebouw een andere bestemming en werd het omgetoverd tot een indrukwekkend woonhuis. Nu zoekt het een nieuwe eigenaar. Voor ons dus de uitgelezen kans om even binnen te spieken: via deze link bekijk je alle foto's.

Knipoog naar het verleden

Wie dit voormalige kerkje binnenstapt, komt, ondanks de grootte ervan – maar liefst 167 vierkante meter! –, een warm en knus gevoel tegemoet. Overal zie je nog de originele elementen van de kerk terugkomen: zo zijn de (half)ronde kerkramen, de kerkdeur, oude gebinten en het prachtige houtwerk bewaard gebleven. En wie goed kijkt, ziet her en der allerlei verwijzingen. Zo is het dolfijntje op de deur een knipoog naar het maritieme verleden van Hindeloopen en pronkt op de torenspits van het kerkgebouw een gouden hinde.

De benedenverdieping wordt nu gebruikt als galerie. Verder vind je er een grote woonkamer, een gezellige leefkeuken, een werkkamer en twee slaapkamers. De woning wordt nu te koop aangeboden voor €750.000 k.k.

Over Hindeloopen

Het huis ligt dicht bij het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee die zo bepalend voor Hindeloopen was. Doordat de Zuiderzeekust veranderde, kwam Hindeloopen aan zee te liggen en groeide de stad uit tot een belangrijke handelsplaats. Hierdoor ontstond in Hindeloopen een volledig eigen cultuur en stijl. Zo staat de stad bekend om haar kleurrijke klederdracht en Hindelooper schilderkunst. Een markant plaatsje dus. Wij zouden hier wel willen wonen, in zo'n uniek huis te midden in die rijke historie!