Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verborgen parel in het noorden: Museum Møhlmann

‘Ik zie dit museum als een Ark van Noach voor schoonheid.'

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Tjeerd Visser 

Museum Møhlmann in Appingedam viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Maar klaar is kunstenaar en eigenaar Rob Møhlmann (67) nooit. Voortdurend borrelen nieuwe ideeën en plannen op: ‘Ik zie het museum als een Ark van Noach voor schoonheid.’ Noorderland nam een kijkje in dit bijzondere particuliere museum. 

Een bladstille maandagmiddag. Zwaar en zoel hangt een bleke lucht boven de verlaten tuin van Museum Møhlmann aan de rand van Appingedam. Houtsnippers op het kronkelpad knisperen onder je voetstappen. Spinraggen in boomholtes. Een prieel in een mantel van klimop, bronzen beelden en tussen de bladeren de wit marmeren Luna, rustend in de kromming van een maan. 

Geen teken van leven achter de donkere ramen van de monumentale herenboerderij De Muzeheerd, waarin het museum huist. De serene stilte boezemt ontzag in. Bijna voelt het onbehoorlijk op de hoge, houten entreedeur te bonken, maar Rob Møhlmann, de beheerder en eigenaar van het museum, zwaait 'm al enthousiast open en groet zijn bezoeker.

Hij gaat voor over de stenen vloer en loopt door het museum dat er, als de maandag zich na een druk weekend leeg uitstrekt, wat afwezig bij ligt. Stilte na de storm zou je het kunnen noemen, want Møhlmann heeft de zaterdag ervoor de laatste van de drie jubileumtentoonstellingen van 2023 geopend: de 25e Onafhankelijke Realistententoonstelling. Maar liefst 126 kunstenaars, allemaal verbonden aan het particuliere museum, nemen er aan deel en tonen hun werk ter ere van het 25-jarig jubileum.

Niks geen serene stilte: museum en tuin zoemden van het geroezemoes op die zonovergoten openingsdag. Muziek van de Groningse band Heavy Clay klonk voort in de ‘Muzehof’, zoals Rob de museumtuin noemt. ‘Het was een mooie dag. We blikten terug, herdachten de mensen die niet meer onder ons waren, haalden herinneringen op, praatten bij. Er werd zelfs gedanst,’ vertelt hij in zijn sfeervolle werkkamer.

De Muzeheerd

Veelzijdige collectie

Voorafgaand aan de opening is hij razend druk geweest. ‘In zes dagen tijd moest de ene tentoonstelling plaats maken voor de andere. Met het ophangen van de werken kreeg ik hulp van drie bevriende kunstenaars, maar verder regel ik alles alleen. Overal liggen dan lijstjes, notities, prijsopgaven, afstreeplijsten, kattebelletjes. De hele dag ben ik aan het bellen en mailen met kunstenaars om alles voor elkaar te krijgen.’

In even geestig als poëtisch beschreven bespiegelingen die hij op Facebook bijhoudt, beschrijft Rob hoeveel voeten in de aarde bijvoorbeeld de gegevens voor een eenvoudig titelkaartje kunnen hebben.

Die blijken bij sommige kunstenaars te ontbreken en dus moet hij daar op het laatste moment nog achteraan bellen. ‘Ja, we staan hier net aan een heerlijk meertje. Titels? Hoezo?’ Of: ‘De heide is nu echt op zijn mooist. Techniek?’ Of, terwijl het geluid van een leuke film doordringt: ‘Prijzen? Staan toch achter op het werk? Oh, dat hángt al?’ Van die dingen. Maar nu hangen alle werken er, precies dáár waar Rob ze wil hebben.

Het betekent echter niet dat hij nu tevreden achterover kan leunen in zijn 17de-eeuwse huiskamer. ‘Wat een heerlijk, rustig leven tussen de kunst,’ verzuchten bezoekers weleens, en dan denkt Rob daar het zijne van.

Hij doet vrijwel alles zelf: drukwerk bedenken, teksten schrijven voor advertenties en andere uitingen, de website bijhouden, administratie, werken hertellen, in passe-partout zetten of inlijsten, alles rubriceren, foto’s maken, onderhoud van de boerderij, nieuwe dingen bedenken, de collectie aanvullen.

Achter de ramen van De Muzeheerd bruist, stoomt, pruttelt, en borrelt het voortdurend. Robs hoofd is een grote kookpot waarin steeds weer nieuwe, creatieve brouwsels ontstaan. Bij wijze van spreken is hij 24 uur per dag bezig.

Het resultaat is zichtbaar in de veelzijdige collectie van Museum Møhlmann. Die omvat hedendaagse realistische en figuratieve kunst – het hart van het museum –, honderden werken van hemzelf,  zijn grootvader J.C. Busé, van Har Sanders en Arya Plaisier, middeleeuwse kunst, oude prentkunst en het Jan Mankes-kabinet. 

Kunstenaar en eigenaar Rob Møhlmann

Verder lezen?

Het volledige verhaal over Museum Møhlmann verscheen in Noorderland 2023-8. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 9 januari 2024 in de winkels. In deze nieuwe editie lees je onder andere ook over de Havixhorst in Drenthe, de midwinterhoornblazers uit Westerwolde en de cranberrypluk op Terschelling. Haal dit nieuwe nummer snel in huis!

Cultuur
  • Museum Møhlmann