Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland zocht uit: op déze datum mag je de kerstboom opzetten

Een lesje "kerstboometiquette".

Outdoor Family Choosing Christmas Tree Together

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

De een zet 'm al in november op, de ander haalt 'm pas een paar dagen voor kerst in huis. Maar wanneer 'mag' je de kerstboom eigenlijk officieel opzetten? Noorderland zocht het uit! 

Sinterklaas weg, kerstboom erin

In november en december barst het van de gezellige feestdagen en tradities: Sint Maarten, Sinterklaas, Kerstmis en natuurlijk de jaarwisseling. Om deze feestdagen niet te veel met elkaar laten te verweven, zetten de meeste mensen de kerstboom pas na de sinterklaasviering op, dus na 5 december.

Anderen houden juist twee weken voor kerst als vuistregel aan. Dat betekent dus dat de boom vanaf 11 december in huis mag staan. Deze regel is vooral handig als je een echte kerstboom – bijvoorbeeld een Nordmann of fijnspar – gebruikt, aangezien deze niet lang mooi blijft. Na een tijdje gaan de takken hangen en verliezen ze hun naalden. Zonde dus!

Kerstperiode

Officieel loopt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Vroeger werd de kerstboom pas op 21 december opgetuigd, maar er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die deze regel nog volgen.

Enne, nu we dan toch bezig zijn: wanneer 'moet' de kerstboom weer de deur uit? Dat mag bijvoorbeeld na Driekoningen, op 6 januari dus, maar velen zetten de boom al na de jaarwisseling weer buiten.

Aha, weten we dat ook weer. Maar neem deze regels met een korreltje zout. Doe vooral waarin jij zelf zin hebt!