Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Doe ook mee: tel dit weekend de vogels in je tuin

En help zo de Vogelbescherming een handje.

Redwing, Turdus iliacus.

Tekst: Vogelbescherming | Foto: Adobe Stock

Welke vogels maken in de herfst gebruik van jouw tuin? En hoeveel zijn dat er? Door middel van de speciale Herfstgastentelling hoopt Vogelbescherming Nederland daar komend weekend antwoord op te krijgen. Geef daarom op zaterdag 18 of zondag 19 november 2023 door welke trekvogels jouw tuin bezoeken. 

Vogels in de tuin

Elk najaar komen verschillende soorten vogels uit Noord- en Oost-Europa naar Nederland om hier te overwinteren. Veel vogels die normaal in de bossen of op de weilanden leven, trekken dan naar de tuinen om daarin voedsel te vinden. Om inzicht te krijgen in de aantallen en momenten wordt de zogenoemde Herfstgastentelling georganiseerd.

Zo doe je mee

Tijdens de Herfstgastentelling worden de 15 meest typische herfstvogels geteld, zoals de koperwiek, kramsvogel, vink en verschillende soorten mezen. Tel op komende zaterdag of zondag deze vogels een half uur lang in je tuin en geef de resultaten vervolgens door op tuintelling.nl. Op deze website is ook handige informatie te vinden, zoals allerlei herkenningstips. Dat maakt het tellen nét een stukje gemakkelijker. Volgende week maakt Vogelbescherming Nederland de resultaten van deze telling bekend.

Over tuintelling.nl

De Tuintelling is het grootste tuinonderzoek van Nederland. Door de vogels – maar ook de vlinders, zoogdieren en amfibieën – in onze tuinen te tellen, kan de natuur nog beter beschermd worden. De Tuintelling is een initiatief van Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Ravon, Floron, EIS, Zoogdiervereniging en de Vlinderstichting.