Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Komt dat zien: het Woudagemaal in Lemmer geopend voor publiek

Het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld wordt weer opgestart.

Woudagemaal world heritage in lemmer netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

In ons (Noorder)land vind je veel Werelderfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de Waddenzee, de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe (en België), het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker en... het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld. Dit weekend wordt het gemaal weer opgestart en jij kunt daar als publiek bij zijn. 

Overtollig water

Het stoomgemaal werd in 1920 door Koningin Wilhelmina geopend en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gemaal wordt regelmatig door Wetterskip Fryslân, dat het waterbeheer in de provincie regelt, ingezet bij hoog water. Door overtollig water uit de Friese boezem naar het naastgelegen IJsselmeer te pompen zorgt het gemaal al jaren voor droge voeten. Het Woudagemaal werd afgelopen woensdag nog ingezet omdat de waterstand in de Friese meren, sloten en kanalen te hoog was.

De 60 meter hoge schoorsteen van het Woudagemaal is een herkenbaar baken

Spektakel bijwonen

Dit weekend – zaterdag 11 en zondag 12 november 2023 – wordt het gemaal wederom opgestart en is het publiek welkom om dit spektakel bij te wonen. Via de website van het ir. D.F. Woudagemaal kun je voor €9,50 per persoon (jongeren 6 t/m 17 jaar €6; kinderen t/m 5 jaar gratis) per tijdslot een toegangskaartje kopen. Je ziet dan zelf hoe het gemaal precies werkt en hoe dit aangedreven wordt. Daarnaast leer je in het Bezoekerscentrum meer over het waterbeheer in Friesland en over de gevolgen van klimaatverandering.

Gratis toegang

Wil je dit weekend het gemaal gratis bezoeken? Dat kan met Noorderland! VVV Waterland van Friesland organiseert de Open Museum Maand in samenwerking met 15 musea: de gehele maand november worden er leuke activiteiten georganiseerd en krijgen inwoners van Friesland én Noorderland-lezers exclusief gratis toegang tot deze 15 musea, waaronder het Woudagemaal in Lemmer. Haal snel de nieuwste Noorderland-editie in huis, vul de Open Museum Maand-waardebonnen in en neem deze mee voor gratis toegang.