Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Hartverwarmend recept: romige paddenstoelensoep met truffel

Een heerlijk gerecht op regenachtige herfstdagen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Savory Sweets
Porcini mushrooms creamy soup with grilled bread and parsley

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Het is tijd voor soep! Waan je helemaal in herfstsferen met deze paddenstoelensoep met truffel. Heerlijk romig en vol aardse smaken; ideaal als lunch of als voorgerecht. Aan tafel! 

Ingrediënten:

  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 200 gram (witte) champignons
  • 1,5 liter paddenstoelenbouillon
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 75 gram bloem
  • Een paar takjes tijm en peterselie
  • 1 eetlepel truffeltapenade
  • 2 eetlepels (witte) truffelolie
  • Eventueel een scheutje witte wijn
  • Snuf peper en zout

Zo maak je deze romige paddenstoelensoep met truffel:

  1. Snijd je de paddenstoelen en champignons in stukken.
  2. Smelt dan de helft van de roomboter in een grote hoge pan en bak vervolgens de paddenstoelen en champignons samen in de boter.
  3. Voeg ook de truffeltapenade en tijm toe aan de pan. Bak net zolang totdat het geheel begint te bruinen.
  4. Heb je het gewenste resultaat? Schep dan de paddenstoelen en champignons uit de pan, doe dit in een kom en zet het apart.
  5. Versnipper daarna de ui en pers je een teentje knoflook.
  6. Smelt dan opnieuw roomboter in dezelfde pan als waar je de paddenstoelen in hebt gebakken.Doe hier dan de ui en knoflook bij en bak ze totdat het glazig ziet.
  7. Strooi daarna de bloem in de pan en roer je alles goed door elkaar en bak dit kort.
  8. Blus dan bloemmengsel af met wat witte wijn (doe dit met water als je het alcoholvrij wil houden).
  9. Voeg vervolgens de paddenstoelenbouillon toe en roer dit goed door totdat er een gebonden en glad mengsel ontstaat.
  10. Daarna doe je de room, truffelolie, de worcestershiresaus en de gebakken paddenstoelen bij de soep en ook dat roer je goed door elkaar. Laat vervolgens de soep een halfuurtje pruttelen op laag vuur.
  11. Breng de soep op smaak met wat peper en zout en wat peterselie. Eet smakelijk!