Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: een van de mooiste boerderijen van Friesland

Zou jij willen wonen in deze 'Boerderij van het Jaar'?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Mijn Buitenplaats Makelaardij / Funda

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer: een eeuwenoude boerderij in Friesland.

In het noorden komen we regelmatig bijzondere woningen tegen. Een luxe villa aan het water, een natuurhuisje in de Drentse bossen of een lieflijke hofwoning in Groningen-Stad. Onlangs stuitten we op een nieuwe parel, namelijk een eeuwenoude boerderij in Garyp, een dorpje tussen Leeuwarden en Drachten. 

Eeuwenoude boerderij in Friesland

Het voorhuis van deze boerderij stamt uit 1866, maar de rest is waarschijnlijk nóg ouder. Het is officieel een dwarshuis, een boerderijtype waarbij het woongedeelte – zoals de naam al doet vermoeden – overdwars is geplaatst. Dit type vind je vooral veel in Noord- en Midden-Nederland.

De boerderij zelf, maar ook het bijbehorende koetshuis, de schuur en het stookhok zijn officiële rijksmonumenten. En zelfs de zonnewijzer in de voortuin heeft een monumentale status.

Ondanks de monumentale en eeuwenoude status is de boerderij de afgelopen jaren gemoderniseerd. Zo werd het pand in 2002 onder handen genomen door een architectenbureau dat gespecialiseerd is in de restauratie van monumenten.

Het resultaat is een bijzondere mix van authentieke details én eigentijdse, architectonische elementen. Zo vind je in de woning nog originele bedsteden, vloeren, tegelwanden en schoorsteenmantels, maar ook een moderne woonkeuken en een opvallende houten uitbouw in de schuur. Alle foto's zien? Je bekijkt ze hier op Funda.  

Boerderij van het Jaar

Niet voor niets werd deze woning in 2013 door Boerderijenstichting Fryslân uitgeroepen tot ‘Boerderij van het Jaar’. Een mooie eretitel dus! Aan zo’n winnende boerderij hangt wel een prijskaartje: de woning – met een woonoppervlakte van bijna 430 vierkante meter – staat nu voor €1.150.000 k.k. te koop. 

Nationaal Park in de achtertuin

Nog een mooie wetenswaardigheid: de boerderij ligt dicht bij Nationaal Park De Alde Feanen, een groot natuurgebied in het hart van Friesland vol moerasbossen, rietlanden en petgaten. De ideale plek voor een mooie wandeling, fietsrit of vaartocht. Een natuurgebied in “de achtertuin” dus, wie wil dat nu niet?