Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: droomhuisje in de Drentse bossen

Deze woning lijkt regelrecht uit een sprookje te komen.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie en bron: Verver Jet Winters Makelaars / Funda 

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer: een prachtig monumentaal landhuis in het Drentse dorp Schipborg. 

Beschermd natuurgebied

Wát een plaatje, niet? Wij zijn helemaal verliefd geworden op dit idyllische huis aan de Borgweg in Schipborg. Deze woning staat midden in de Drentse natuur, namelijk in het beschermde natuurgebied De Strubben-Kniphorstbosch. In dit gebied vind je veel hunebedden, grafheuvels en oude karrensporen en is daarmee het enige archeologische reservaat van Nederland. Een bijzonder stukje geschiedenis dus!

Weids uitzicht

Het hele huis wordt omringd door een grote bostuin die naadloos op het natuurgebied aansluit. Vanuit de woonkamer heb je weids uitzicht over het gebied en via de grote openslaande deuren stap je dus zo de natuur in. Grote kans dat je ’s ochtends vroeg in de tuin een paar reeën spot en gewekt wordt door mooie vogelgeluiden. Heerlijk, toch? Wat een droomplek. 

Net een museum

Dit pittoreske landhuis werd rond 1921 gebouwd in opdracht van de familie Kröller-Müller – ja, die van het bekende museum – en is ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde (1863-1957). Sinds 2001 is het officieel een rijksmonument.

Het huis verkeert grotendeels nog in originele staat en dat zie je ook goed terug: door de charmante binnenkant lijkt het haast een mini-museum waar de tijd heeft stilgestaan. Benieuwd geworden? Je kunt op Funda alle foto's bekijken.

Een huis met potentie

De huidige eigenaren hebben er maar liefst 60 jaar lang gewoond. Het huis is nog steeds bewoonbaar, maar dient nu wel – in overleg met monumentenzorg – gerenoveerd te worden. Een mooi project dus voor een handige klusser met ambitieuze plannen en... tja, veel geld. Het huis staat namelijk te koop voor €789.000 k.k. Daar krijg je wel meer dan 5000 vierkante meter aan eigen grond voor terug. Daarnaast horen bij het huis twee grote paardenstallen en een driedubbele garage.