Tekst: De Slotplaats Bakkeveen | Fotografie: Holland-PhotoStockNL / Adobe Stock, Eelco van Wieringen
Drie hoeraatjes voor restaurant De Slotplaats in het Friese dorp Bakkeveen! Dit restaurant won onlangs de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2023, een onderscheiding voor (h)eerlijk en natuurzuiver koken.
Duurzame streekproducten
Vorige week organiseerde restaurantvereniging Euro-Toques Nederland een kookwedstrijd voor Nederlandse chef-koks tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. In totaal gingen vijf chefs en hun teams de strijd met elkaar aan. Opdracht was het bereiden van een driegangenmenu met duurzame seizoens- en streekproducten.
Chef Jouke-Piet Drijfhout van restaurant De Slotplaats maakte onder andere een speciale biefstukzwam met rode bietjes. Het idee voor dit gerecht kreeg de chef pas een dag voor de wedstrijd toen hij een rondje over het landgoed van De Slotplaats maakte en de zwam zag.
De vakjury beoordeelde de verschillende gerechten onder andere op textuur, smaak en creativiteit. Hierbij werd De Slotplaats uitgeroepen tot de winnaar. De tweede plek was voor restaurant de Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg; de derde voor restaurant ’t Ambachthuys in Rotterdam.
Lokale samenwerkingen bij De Slotplaats
Het Friese restaurant werkt veel met lokale, natuurlijke ingrediënten. Zo komt de geiten- en koemelk van boerderijen uit het dorp, de vis uit Harlingen en veel groenten uit de eigen moestuin. Daarnaast gaat het restafval van het restaurant naar scharrelvarkens van een zorgboerderij voor ouderen in het dorp en maakt de plaatselijke pottenbakker servies voor het restaurant.