Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Blauwe Huis: verkwikkende kruiden van Drentse bodem


Noorderland nam een kijkje bij deze bijzondere kwekerij.

Woman holds a bunch of fresh herbs in herb garden

Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Het Blauwe Huis

Al meer dan 40 jaar legt Het Blauwe Huis in Ruinerwold zich toe op kruiden met heilzame eigenschappen. In de voetsporen van de oprichters volgt de kwekerij antroposofische richtlijnen. Tuinder Olle van der Weide vertelt wat dat zoal betekent, tijdens een wandeling over zonovergoten akkers met bloemen, hagen en struiken.

‘Herken je deze?’ We blijven even staan bij een rijtje struiken met donkergroene, gekartelde bladeren die doen denken aan een braam. ‘Bijna goed: framboos,’ zegt tuinder Olle van der Weide. ‘We oogsten hiervan het blad, maar de vruchten niet. Dus dat is mazzel voor wie op dat moment in de tuin werkt.’ Frambozenblad geeft een lichtzoete smaak, maar is ook een medicinale plant, vertelt hij, al blijven de tips die hij daarover kan geven beperkt.

‘Mensen vragen ons weleens heel concreet: ik wil dit en dat, moet ik dan zus of zo, maar wij mogen geen medisch advies geven of medische claims leggen op een plant. We kunnen eigenschappen benoemen en mensen die daar iets mee willen, weten wel wat ze daarmee kunnen.’ Zo bevat frambozenblad looistoffen en wordt aangeprezen op bijvoorbeeld websites over zwangerschap.

Bij Het Blauwe Huis dienen de gewassen en kruiden het welbevinden en de gezondheid. Maar als je daarbij moet denken aan bakerpraatjes en toverkracht, dan valt er in Ruinerwold een verrassend actuele visie op landbouw en natuur te ontdekken.

Latijnse namen

Het Blauwe Huis dankt zijn naam aan een écht huis met die kleur in Koekange, waar een dame met de naam Trees Boeke eind jaren 70 begon met het telen van kruiden op antroposofische basis. De grondlegger van die internationale spirituele stroming was Rudolf Steiner (1861-1925), een Oostenrijkse filosoof en pedagoog. Samen met landbouwingenieur en plantenexpert Jan Kees Luijerink stond Trees aan de wieg van het professionele Blauwe Huis, waarmee ze al snel naar Ruinerwold verhuisden.

Een pad voert je tegenwoordig langs de oorspronkelijke percelen. ‘Ik heb foto’s gezien van decennia geleden,’ zegt Olle, ‘en daarop zie je deze hagen ook al. Dat was Trees haar ding: kleine “binnenwereldjes”. Op het ene plekje groeit het ene kruid goed, en op een ander plekje weer iets anders.’

Rosa gallica officinalis bijvoorbeeld, bij de volledige Latijnse naam genoemd, omdat planten vaak meerdere varianten hebben. De naam van deze roos verklaart overigens meteen al een hoop.

Olle: ‘Veel kruiden heten officinalis. Dat duidt erop dat het ooit in de apothekerskast zat, wat de medicinale eigenschappen al aangeeft. Zo heet dit de “apothekersroos”. In de parfumindustrie gebruiken ze eerder een damascena, die geurt nóg sterker.’

Lees meer

Verder lezen? Het volledige verhaal over het Blauwe Huis in Ruinerwold verscheen in Noorderland 2023-6. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 3 oktober 2023 in de winkels. In dit nummer spraken we met politicus Lutz Jacobi, bezochten we het Paradijs van Drenthe en proefden we whisky uit ’t noorden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwste Noorderland-editie!