Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Van Gogh-schilderij weer terug in het Groninger Museum

Het werk werd in 2020 gestolen.

Tekst: Groninger Museum | Fotografie: Marten de Leeuw - Groninger Museum

Goed nieuws voor het Groninger Museum! Het bekende schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh is 3.5 jaar na diefstal weer terug bij het museum. Het werk werd op 30 maart 2020 gestolen uit Museum Singer Laren, waar het op dat moment in bruikleen was voor een tentoonstelling.

'Uitermate blij'

In 2021 werd door de politie al een verdachte aangehouden en veroordeeld. 3.5 jaar na de diefstal is het gestolen werk eindelijk weer terug. De komende tijd zal het grondig onderzocht worden. Het schilderij heeft geleden, maar is – op het eerste gezicht – nog in goede staat. Over het verdere politieonderzoek doet men geen uitspraken. 

'Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht dat het werk weer terug is. Het bevindt zich op dit moment in goed gezelschap in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Namens de medewerkers, alle Groningers en de bezoekers zijn we iedereen die aan deze goede uitkomst heeft bijgedragen zeer dankbaar,' vertelt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

Over het schilderij

Het schilderij van Vincent van Gogh komt uit 1884. Het is het enige schilderij van Van Gogh in de collectie van het Groninger Museum. Daardoor behoort tot de absolute highlights van de collectie. Het bevond zich sinds het begin van de 20ste eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de Gemeente Groningen geschonken.

Wanneer de Lentetuin weer in Groningen te zien zal zijn kan het museum op dit moment nog niet inschatten. Het kan weken, zo niet maanden duren.