Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grote Van Gogh-tentoonstelling in Assen van start

Nog nooit waren zoveel werken uit zijn Drentse oeuvre bij elkaar te zien.

Tekst en foto: Drents Museum

In het Drents Museum in Assen start vandaag de nieuwe tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee op Van Goghs avontuur in Drenthe en volgt zijn omzwervingen door de provincie in 1883. Een unicum, want nooit eerder was de Drentse periode van Van Gogh onderwerp voor zo'n grote tentoonstelling.

140 jaar geleden

Op dinsdag 11 september 1883 – precies 140 jaar geleden – stapte de wereldberoemde kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) op de trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord, waar hij onder meer De Turfschuit en Onkruid verbrandende boer schilderde. Ook bezocht hij het dorp Zweeloo.

Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf in Drenthe een groot aantal werken maakte, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan.

Van Gogh-tentoonstelling

De Drentse periode in het oeuvre van Van Gogh is van grote betekenis. Tijdens zijn reis door Drenthe maakte hij grote ontwikkelingen door als mens én als kunstenaar. Hij had er de tijd en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en te experimenteren met technieken.

Op reis met Vincent laat het meer dan 20 kunstwerken van Van Gogh zien, maar ook allerlei schilderijen, aquarellen en tekeningen van zijn inspiratiebronnen en tijdgenoten zijn te bewonderen. Zo zijn Anton Mauve en Anthon van Rappard ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe is nog tot en met zondag 7 januari 2024 te bezoeken.