Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Ziltepad geopend: langs de ruige randen van het noorden


Ontdek als een van de eersten deze nieuwe fiets- en wandelroute.

Chruch and cemetry Marum the Netherlands

Tekst: Groninger Kerken, Visit Wadden | Fotografie: HildaWeges / Adobe Stock, Groninger Kerken, Visit Wadden

Stichtingen Groninger Kerken en Alde Fryske Tsjerken hebben het Ziltepad geopend, een nieuwe fiets- en wandelroute langs eeuwenoude kerken en authentieke dorpen in het Groningse en Friese Waddengebied.

Pilot

De opening betreft een pilotperiode van twee maanden – september en oktober 2023 – waarin proefdeelnemers de route, of delen ervan, alvast kunnen "testen". Met de verkregen feedback van de proefdeelnemers willen beide stichtingen het Ziltepad verder ontwikkelen en toekomstbestendig maken.

Opening van het Ziltepad

Proefroute van het Ziltepad

De zogeheten proefroute loopt langs de Friese en Groningse kerken van Oostrum en Vierhuizen naar Hornhuizen of andersom. De route bestaat uit drie etappes van ongeveer 17 kilometer die je wandelend of op de fiets aflegt.

Ontdek als een van de eersten het nieuwe Ziltepad: nieuwsgierige fietsers en wandelaars kunnen zich via de website aanmelden.

Yoga of zingen in de kerk

In deze proefperiode zijn er ook allerlei aanvullende activiteiten. Zo kunnen deelnemers meedoen aan stiltewandelingen, yoga of zangsessies. Ook is er een kunsttentoonstelling en worden er lezingen en natuurexcursies georganiseerd. Het volledige programma is hier te vinden.

Uitbreiden naar gehele Waddenkust

Doel van de pilot is om te ontdekken hoe kansrijk een nieuwe langeafstandsroute is. Ruth ter Voort, projectleider van het Ziltepad, vertelt: 'Uiteindelijk zal het Ziltepad langs de Waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen tenminste 15 kerken met elkaar verbinden. De route wordt de komende jaren in delen verder uitgerold.'

Routes
  • Church with graveyard in Marum in municipality Westerkwartier in Groningen province the Netherlands