Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Portie plukgeluk: de leukste zelfpluktuinen in het noorden

Aan de slag!

Beim Pflücken von Kornblumen

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Almgren / Adobe Stock 

Een bakje rijpe bessen, met de hand geplukt. Groente van de volle grond. Verse kruiden voor een geurige kop thee. Of een bont boeket van veldbloemen. Dát is klein geluk. Zelf plukken, knippen, snijden. Oogsten wat het vruchtbare land geeft. Direct van de struik, zo uit het vuistje. Stroop de mouwen maar op, want Noord-Nederland grossiert in smakelijke adresjes waar je met een mandje aan de arm op plukavontuur kunt. We tippen een aantal zelfpluktuinen voor je.

Blauwe Bessenpluktuin, Drenthe

Bij de Blauwe Bessenpluktuin in Elim kun je lekker zelf je blauwe bessenmaaltje bij elkaar plukken. Op het plukterrein staan ruim 1000 struiken van wel meer dan 30 verschillende soorten blauwe bessen, die allemaal nét weer even anders smaken. Alvast een besje proeven tussendoor? ‘Dat mag best. We wegen af wat je geplukt hebt, maar je wordt zelf niet op de weegschaal gezet,' grappen eigenaren Goos Benjamins en Kim Mulder.

Klein Alma, Groningen

Plukken en rapen doe je bij Klein Alma in Bedum het hele jaar door, maar dan met een abonnement. De zelfoogsttuin werkt namelijk met vaste deelnemers. Om te kunnen oogsten koop je één of meerdere oogstaandelen per huishouden. In ruil daarvoor kun je wekelijks zelf komen oogsten. Sperziebonen, snijbiet, veldsla, aardappels, pastinaak; wat het seizoen maar te bieden heeft.

De Groenhof, Terschelling

De Groenhof is een zelfpluktuin, imkerij en voedselgaard in Hoorn, op Terschelling. Tijdens het seizoen kun je zelf onbespoten fruit, groente en bloemen plukken op het Waddeneiland. Volg gewoon de bordjes in de tuin (of check social media) om te zien wat er op dit moment plukrijp is. Of pak een schaar erbij en knip een mooi veldboeket in de bloemenweide. 

Miss TuinBoon, Drenthe

Miss TuinBoon heeft een pluktuin aan de rand van het Drentse esdorp Gees. Hier worden de bloemen en kruiden geteeld op het ritme van de seizoenen. Alles onbespoten en met veel aandacht voor de bodem. Claudia Boon-van Heteren, ofwel “Miss Tuinboon” zelf, laat zich het jaar rond door de tuin inspireren en stimuleert gasten graag die ook zelf te beleven. Je plukt hier je eigen boeket of koopt meteen een abonnement voor de rest van het seizoen.

De Struikrover, Friesland

Alleen al de naam nodigt uit: De Struikrover in Oldeholtpade. In deze pluktuin vind je allerlei bessen, bramen en bloemen. Alles biologisch. Hier kun je ook terecht voor de verkoop van (eigen) stekken, zaden, struiken en plantjes. In het theehuis geniet je onder meer van koffie, thee, limonade of verse smoothies.

Meer tips

Verder lezen? Het volledige overzicht van mooie pluktuinen in Noord-Nederland verscheen in Noorderland 2023-6. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 3 oktober 2023 in de winkels. Haal 'm dus snel voor meer inspiratie!