Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek de mooiste natuurzwembaden in Noord-Nederland

Niets is heerlijker dan een duik in natuurwater.

Woman swimming in a lake

Tekst: Marloes de Moor | Foto: DZiegler - Adobe Stock

Op warme dagen lonkt het water. Geen zin in een rit naar het strand? Of in een chloorzwembad met bijbehorend badhokjes-ritueel? Niets is heerlijker dan een duik in natuurwater. Midden in het groen, tussen de fluitende vogels. We zetten de mooiste natuurzwembaden in 't noorden voor je op een rij.

Zoutwaterbad K.P. Zijl

Waar? In het Groningse dorp Loppersum.

Historie? Zoutwaterbad K.P. Zijl werd in 1933 met de hand uitgegraven en is daarmee een van de oudste openluchtzwembaden in Nederland. Het zoute water wordt uit een bron van 112 meter diep gepompt. De zon warmt vervolgens het gezuiverde en gezonde bronwater op natuurlijke wijze op.

Entree? Een los zwemkaartje is €4, een 5-badenkaart kost €17,50.

Voorzieningen? Het zwembad heeft een peuterbad, een 50-meterbad, een glijbaan, twee duikplanken en allerlei speelmaterialen zoals matten, zwembanden en een loopmat. Er zijn ook badhokjes en douches. Bij het zwembad is een winkel waar je etenswaren, ijs en dranken kunt kopen.

Pluspunten? Het opgepompte water bevat verschillende soorten zout, waaronder ijzer-, mangaan- en magnesiumzout. Meerdere keren per week zwemmen in zoutwater schijnt goed te zijn voor je gezondheid. Zo kan magnesium helpen tegen vermoeidheid. Het heeft ook een gunstige uitwerking op het immuunsysteem en verzacht de pijn van huidaandoeningen zoals wondjes en psoriasis.

Wat is er te doen? Op de dijken rondom het zwembad kun je lekker in de zon liggen. Daarachter ligt een recreatieveld waar het mogelijk is om te beachvolleyballen.

Let op: het zwembad is gesloten als de watertemperatuur lager is dan 17°C.

Natuurbad De Wispel

Waar? Het Friese dorp Tijnje in de gemeente Opsterland.

Historie? Vroeger stond het bekend als een plas die steeds werd voorzien van vers water. Begin jaren 60 kwam er een betonnen bak in en werd het een echt zwembad. Het water wordt van 3000 meter diepte uit de grond gehaald; zuiveringssystemen zijn er niet. Puur natuur, zonder chloor en andere middelen! De Wispel is dus met recht een natuurbad.

Entree? Volwassenen €3, kinderen t/m 17 jaar €2,50. 

Voorzieningen? Er is een springplank, een groot bad, een ruim veld voor het zonnebaden en een kiosk om snacks te halen. Daarnaast is er een peuterbad en zandstrandje voor de allerkleinsten.

Pluspunten? Het zwembad organiseert veel leuke activiteiten zoals het zeemeerminzwemmen, het Midzomerfeest of de Neisimmer Poolparty. Spelmaterialen en parasols kun je er gratis lenen.

Wat is er te doen? Activiteiten genoeg in het bad! Er worden vaak speelattributen op en langs het water gelegd. Zo is er soms een springkussen langs de kant te vinden en zijn er waterballen waar je in kunt rondrennen. Voor grotere kinderen is er een voetbalveldje en tafeltennistafel. Je kunt er natuurlijk ook gewoon baantjes trekken.

Let op: het water wordt niet verwarmd, maar kouder dan 16 graden wordt het niet.

Natuurbad Engelbert

Waar? Het dorp Engelbert in Groningen.

Historie? Natuurzwembad Engelbert is 91 jaar geleden ontstaan als zandafgraving voor de aanleg van de toenmalige Woldjerspoorweg, destijds de spoorverbinding tussen Groningen naar Delfzijl.

Entree? Een dagkaart voor volwassenen is €4,50, kinderen van 4 t/m 12 jaar €3,50.

Voorzieningen? Verschillende zonneweides, sanitair, kleedhokjes en kantine. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur zwem je onder toezicht van gediplomeerd zwempersoneel.

Wat is er te doen? Een – letterlijk! – hoogtepunt is de duiktoren van 5 meter hoog, met op verschillende hoogtes duikplanken. Kleinere kinderen kunnen terecht in een afgebakend ondiep zwemgedeelte met kleuterstrand en speelattributen. In het diepere deel van het natuurbad ligt een vlot dat midden in het bad dobbert. Je kunt op de zwemplas ook vissen, surfen, zeilen en duiken. Voor een langer verblijf zoek je een plekje op de rustige bijbehorende familiecamping of in de trekkershutten.

Pluspunten? Engelbert is een natuurbad met de authentieke, ouderwetse sfeer van een openluchtzwembad. Het water is chloorvrij en zeer helder. De bacteriologische kwaliteit van het zwemwater wordt elke 14 dagen gecontroleerd door het Waterschap Hunze en Aa’s. Zelfs bij warme zomers blijkt die nog steeds goed te zijn.

Let op: kies voor het serieuze baantjes trekken rustige dagen en momenten uit, want het kan er in het hoogseizoen erg druk zijn.