Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4x mooie plekken aan het water in het noorden

Tijd om af te koelen!

A lovely bench with a view over the lake

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Adobe Stock

Vakantie is mooi, maar de reis ernaar toe – voor sommigen – een beproeving. Gelukkig is het helemaal niet nodig om uren in de rij te staan voor incheckbalies of douaneposten. Wie besluit deze zomer dicht bij huis te blijven, vindt in ons eigen Noorderland genoeg bestemmingen mét een buitenlands tintje. Strijk bijvoorbeeld op een warme zomerdag neer bij deze schitterende plekken aan het water. Leuk voor jong én oud! 

’t Nije Hemelriek/Gasselterveld

Als de door Toon Hermans bezongen “Méditerranée”, zó blauw is het water van ’t Nije hemelriek, aan de rand van boswachterij Gieten-Borger. Ervaar het zonnige zuiden, gewoon in Drenthe. Het water is tropisch helder, het strand mooi wit en dat nodigt uit om je handdoek of picknickkleedje neer te leggen. Er zijn veel voorzieningen, zoals toiletten, een kiosk, restaurant met terras en speeltoestellen voor kinderen.

Canadameer

Het Aekingermeer in Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt in de buurtschap Canada en wordt dan ook Canadameer genoemd. Een schone, diepe zwemplas (in het midden zo’n 4 meter) tussen Appelscha en Wateren, omzoomd door hoog geboomte. De setting: uitgestrekt en ongerept, met een weidsheid die aan het echte Canada doet denken. Je vindt er een breed zandstrand om te zonnen en te spelen, er is wel een kiosk maar er zijn geen toiletten of douches. Goed om te weten: dit meer is niet geschikt voor de viervoeter, je kunt met hond of paard terecht bij de “spartelplas”, even verderop.

Lemmer Beach

Bij zo’n naam voel je toch meteen de good vibrations? Het Lemsterstrand ligt in een soort baai aan het IJsselmeer, heeft daardoor geen hoge golven en is dus heel kindvriendelijk. Je treft er diverse terrasjes en een strandpaviljoen. Mooi meegenomen: het historische dorpscentrum van Lemmer is vlakbij, een aanrader voor een tochtje flaneren langs de met plezierboten volgepakte kades en een gebakken visje.

Mirnser klif

Niet zo spectaculair als de witte kliffen van Dover natuurlijk, maar de steile klifkust in het Friese Gaasterland is wél imposant en uniek in ons Nederlandse landschap. Er zijn drie kliffen, waarvan het Mirnser strand een paradijsje is aan het IJsselmeer, met eigen paviljoen. Het water is hier heel ondiep, dus ideaal voor de kleintjes.