Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tropische verrassing: flamingo's neergestreken in Friesland

En op déze plek kun je ze zelf spotten!

Tekst: VVV Waterland van Friesland | Foto: Jan Tijsma - VVV Waterland van Friesland

Het blijken niet alleen trotse inwoners en toeristen te zijn die genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft: ook flamingo’s weten de Friese regio te vinden. Je kunt de mooie roze vogels nu zelf spotten. VVV Waterland van Friesland vertelt waar je moet zijn.

 

Landschaps- en natuurfotograaf Jan Tijsma uit Oudemirdum werd onlangs aangenaam verrast door het hoge roze bezoek. Bij het schieten van mooie plaatjes in Zuidwest-Friesland kreeg hij plotseling een aantal flamingo’s voor zijn lens. 'Het zijn verschillende soorten,' aldus Jan. 'Er zitten Chileense en Europese flamingo’s bij. Zelfs de nog zeldzamere Caribische flamingo kun je spotten. Het zijn heel bijzondere en gracieuze vogels die het landschap van Zuidwest-Friesland echt even een tropische aanblik geven.'

Langs de IJsselmeerkust

Natuurlijk wil elke vogelliefhebber nu weten waar hij moet zijn. 'Ik heb de flamingo’s op de foto gezet in De Steile Bank,' verklapt Jan. 'Dit natuurgebied ligt tussen Lemmer en Oudemirdum, maar ze kunnen natuurlijk nu ook op een ander plekje in de buurt zijn. Je kunt via het natuurpad aan de Liemerige Wei 6 buitendijks aan de IJsselmeerkust komen. Ik raad je wel aan om een verrekijker mee te nemen, want soms staan ze wat verder weg. Maar met een cameralens of verrekijker kun je ze echt goed zien. Het is een prachtig gezicht.'

De Steile Bank

De Steile Bank is een onbegroeide zandplaat bij het IJsselmeer en is een waar vogelparadijs. De rust op de zandplaat en het ondiepe water eromheen zorgen voor ideale omstandigheden. Zo ook voor de flamingo’s die hier nu op hun gemak aan het foerageren zijn.

Drie soorten flamingo’s

Wie van vogelspotten houdt, moet deze dagen dus een tripje naar de IJsselmeerkust overwegen. De Europese flamingo’s die je kunt zien, zijn lichtroze tot bijna wit. De volwassen vogels zijn maximaal anderhalf meter hoog en wegen ongeveer vier kilo. De Chileense flamingo is kleiner, ongeveer een meter hoog en heeft grijze poten met roze enkels. De Caribische flamingo herken je aan het knal-oranjeroze verenkleed.

De flamingo is eigenlijk een warmweervogel, maar Nederland lijkt toch behaaglijk genoeg te zijn. Waar de vogels precies vandaan komen, is niet duidelijk. Ze kunnen uit Zuid-Europa komen, maar ook in Duitsland zitten broeiende koloniën.