Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Proef de zomer: zo maak je een goddelijke aardbeientaart

Deze taart is lekker romig en zoet en stiekem zou je ‘m helemaal niet willen delen.

cheesecake with strawberries

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

We genieten deze zomer volop van verse aardbeien. Heerlijk op een beschuitje, door de yoghurt of gewoon los als lekkere fruitsnack. Heb je nog wat "zomerkoninkjes" over en wil je flink uitpakken? Maak dan eens deze romige en zoete aardbeientaart. Het vergt even wat tijd, maar geloof ons: het is het dubbel en dwars waard. 

Ingrediënten:

Voor de taart

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 355 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • een halve theelepel zout
  • 120 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 2 eigelen van grote eieren
  • een halve theelepel vanille-extract
  • 120 milliliter volle melk

Voor de vulling

  • 500 gram aardbeien (in dunne plakjes gesneden)
  • 120 gram suiker
  • 1 theelepel gelatinepoeder
  • 355 milliliter slagroom

Zo maak je de aardbeientaart:

  1. Je gaat eerst aan de slag met de taart: verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Vet de bodem van een springvorm in en doe er wat bakpapier in. Vet ook deze in en strooi er vervolgens een klein dun laagje bloem overheen.
  2. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een schaal en zet deze even apart.
  3. Klop de boter en de suiker los in een andere grote schaal tot dat het een luchtig mengsel wordt. Voeg de eieren en het eigeel één voor één toe. Klop het ei er steeds goed door voordat je je weer een nieuwe toevoegt.
  4. Klop ook het vanille-extract erdoor en voeg tot slot ook in 3 delen het mengsel met de bloem, bakpoeder en zout en in 2 delen de melk. Mix het geheel tot het een goed glad en luchtig geheel is en giet het in de springvorm.
  5. Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar in de oven en laat ‘m vervolgens 10 minuten in de springvorm afkoelen voordat je de ring eraf haalt. Laat de taart daarna volledig afkoelen op een rooster en snijd de taart daarna voorzichtig doormidden, zodat er twee gelijke plakken ontstaan.
  6. Vervolgens maak je de vulling: meng de aardbeien met 60 gram suiker en zet dit even apart.
  7. Doe twee eetlepels koud water in een steelpan en doe het gelatinepoeder erbij. Laat het 5 minuten zacht worden. Zet het gelatine-watermengsel op heel laag vuur en blijf roeren tot de gelatine compleet opgenomen is in het water. Haal het daarna van het vuur af en laat het afkoelen.
  8. Klop de slagroom in een schaal samen met de rest van de suiker. Voeg daarna, terwijl je blijft kloppen, het gelatinemengel toe.
  9. Verdeel de helft van de aardbeien over de onderste helft van de taart en smeer daar de helft van de slagroom overheen. Druk voorzichtig de tweede taart laag erboven op en besmeer deze met de rest van de slagroom.
  10. Zet de taart minimaal 1 uur in de koelkast en doe de rest van de aardbeien er pas op als je ‘m gaat serveren.



Bron: Martha Stewart