Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe vaarroute langs iconen in Zuidwest-Friesland

Ontdek de verborgen schatten van de regio.

Tekst: VVV Waterland van Friesland | Foto: Jelly Mellema - VVV Waterland van Friesland

Zuidwest-Friesland is een inspirerende vaarroute rijker: de Watericonen Vaarroute. Deze nieuwe route van VVV Waterland van Friesland is een zevendaagse ontdekkingsreis over de wateren van Zuidwest-Friesland. Voor natuurliefhebbers en cultuurgenieters de ideale manier om de pracht en praal van dit gebied te ervaren.

Langs iconen

De nieuwe vaarroute is 127 kilometer lang en voert langs 13 bijzondere watericonen van Zuidwest-Friesland, zoals het Woudagemaal in Lemmer, het Tjeukemeer, de kliffen van Gaasterland en de Afsluitdijk.

Remboud van Iddekinge, wethouder recreatie en toerisme van gemeente De Fryske Marren, en Floriaan Zwart, directeur van VVV Waterland van Friesland, hebben de vaarroute vandaag officieel gelanceerd. Dit gebeurde op het start- en eindpunt van de Watericonen Vaarroute: het watersportdorp Lemmer.

'Deze nieuwe vaarroute is een mooie manier om onze regio op een unieke manier te ervaren,' vindt Remboud van Iddekinge. 'Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, natuur of even lekker wilt ontspannen, de Watericonen Vaarroute biedt voor elk wat wils. Het is fantastisch dat we inwoners en gasten op een nieuwe en inspirerende manier kunnen laten kennismaken met de verborgen schatten van Zuidwest Friesland.'

Zeven dagen varen

VVV Waterland van Friesland is in de vaarroute ervan uitgegaan dat er gemiddeld zes kilometer per uur wordt gevaren. Met dat tempo kun je de Watericonen Vaarroute in zeven dagen varen. 'Op die manier heb je ook tijd om onderweg van boord te gaan,' aldus Floriaan Zwart. 'Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat er onderweg het nodige te zien is. Je komt niet alleen langs de 13 watericonen, maar ook langs gezellige dorpen en prachtige Elfsteden. Onderweg kun je dus van boord gaan om wandelend of fietsend de omgeving verder te verkennen.'

Om het de toeristen extra gemakkelijk te maken, geeft VVV Waterland van Friesland met de route eveneens informatie over waar je onderweg kunt overnachten.