Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock
Je ziet ze weer overal, bijvoorbeeld in de supermarkt of bij een boerenkraampje: aardbeien! Heb je nog wat "zomerkoninkjes" in huis en krijg je ze niet op? Maak er eens heerlijke aardbeienjam van. Super makkelijk om te maken en veel lekkerder dan een kant-en-klaar potje uit de winkel. Aan de slag!
Benodigdheden:
- 900 gram aardbeien
- 900 gram suiker
- 2 citroenen
- Snufje zout
- Gesteriliseerde (jam)pot
- Zeef
Zo maak je aardbeienjam:
- Begin met het wassen van de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd grotere aardbeien eventueel doormidden.
- Doe de aardbeien in een grote kom (het liefst niet van metaal). Voeg de suiker toe en knijp het sap van de 2 citroenen over de aardbeien uit.
- Meng met een pollepel de ingrediënten voorzichtig door elkaar. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het minstens 8 uur lang staan totdat al het suiker is opgelost.
- Zet een sauspan op laag tot middelhoog vuur en doe hier de aardbeien in. Breng langzaam aan de kook (zonder de jam te laten overkoken). Voeg een klein snufje zout toe. Wanneer er een dikke textuur is ontstaan, zet je het vuur uit en laat je de jam iets afkoelen.
- Giet de jam vervolgens over naar een warme, droge gesteriliseerde (jam)pot. Gebruik een zeef om de grotere stukken aardbeien uit de jam te zeven.
- Bewaar de jampot(ten) op een koele, donkere plek. Label ze met de datum: op een koele en droge plek is de jam maximaal twee jaar lang houdbaar.