Lifestylemagazine over Noord-Nederland

2x wandelen met de knapzak door Drenthe

Snacks inpakken en gaan!

Bridge on walking track in green grassland river valley

Sjor de veters maar aan, want met deze routes wil je geheid op pad. Verken het moois dat Drenthe te bieden heeft te voet met deze knapzakroutes! 

Met de knapzak van Oosterhesselen naar Zweeloo

Het inrijden van het dorp was toch zoo mooi. Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed tusschen eikenboomen van een superbe brons.’ Met deze woorden beschreef schilder Vincent van Gogh in 1883 zijn aankomst in het dorp Zweeloo. Het is naast Oosterhesselen, Aalden en Benneveld één van de dorpen die je onderweg op deze Knapzakroute tegenkomt. Maak kennis met het esdorpenlandschap van het Zuidenveld. Kronkelende zandpaadjes brengen je langs middeleeuwse kerken, door beekdalen en bossen, langs groenlandjes en over de heide. Alsof dat nog niet genoeg afwisseling was, kom je tussen de dorpjes en velden ook nog De Klencke tegen, een indrukwekkend landgoed met een rijke historie. Misschien wel het allerleukste aan deze route: je geniet niet alleen van de prachtige landschappen en pittoreske esdorpjes, met de routebeschrijving krijg je ook nog eens op verschillende punten langs de route een interessant achtergrondverhaal. 

Lengte: 19 km

Start- en eindpunt: Oosterhesselen of Zweeloo

Met de knapzak door het groen tussen Norg en Westervelde

Deze Knapzakroute begint in het Norgerholt, een eeuwenoud bos waar je tussen bijzondere flora en sporen tot wel duizenden jaren oud wandelt. Onder hoge eiken en hulstbomen met aan weerszijden van het pad een vrijwel ondoordringbare ondergroei kun je je overgeven aan de omgeving. Vanuit het bos brengt een oude zandweg je naar de dorpskern van Norg. Zevenhonderd jaar geleden liepen hierlangs al mensen van Zuidvelde over de es naar de Norger kerk. In het dorp bewonder je de mooie middeleeuwse dorpskerk, twee korenmolens die nog steeds in bedrijf zijn, en een aantal prachtige brinken. Vervolgens wandel je via de velden en hooilanden naar de twee oude buurtschappen Zuidvelde en Westervelde.

Lengte: 17 km (ook op te splitsen in twee routes van 9,5 kilometer)

Start- en eindpunt: Dinercafé Norgerhout

Tekst: Eindje om in Drenthe.nl | Fotografie: Adobe Stock

Routes
  • Wooden Bridge on walking track in green grassland river valley of Westerstroom creek in Benneveld, Drenthe Province, the Netherlands.