Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x wandelen langs kunst in Groningen-Stad

Wie goed kijkt, ziet in de binnenstad én ver daarbuiten overal kunst op straat

the Hoge der Aa in the city of Groningen. The Netherlands

De meeste bezoekers en bewoners van Groningen staan er niet bij stil, maar de stad staat vol met openbare kunst. Wie beter kijkt, ziet in de binnenstad én ver daarbuiten overal kunst op straat. Met een van deze wandelingen van Kunstpunt Groningen ontdek je de kunstwerken en de verhalen erachter. 

Kunst langs het Pieterpad

Het is waarschijnlijk de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland: het Pieterpad. De wandelroute, die meer dan 500 kilometer telt, start in het Groningse Pieterburen en eindigt op de Sint-Pietersberg in Limburg. Onderweg loop je als wandelaar ook dwars door de binnenstad van Groningen en passeer je maar liefst 26 verschillende kunstwerken. Of je nu het hele Pieterpad loopt, of alleen deze kunstroute van 10,6 kilometer: sta even stil bij de bijzondere werken die je in het rustige landschap of in een van de drukke historische straatjes tegenkomt.

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween een groot deel van de joodse bevolking uit Groningen en daarmee werd ook de joodse geschiedenis van Groningen uitgewist. Zogeheten Stolpersteine ('struikelstenen') zijn kleine gedenktekens op de stoepen voor de woonhuizen van mensen die door de nazi's uit de stad zijn verdreven en zijn op verschillende plekken in de stad te vinden. Langs deze korte kunstroute van 2,6 kilometer kom je niet alleen de Stolpersteine tegen, je vindt er ook andere werken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Dwars door het centrum van Groningen kom je langs kunst waarin de sporen van de oorlog nog zichtbaar zijn, langs werken die herinneren aan de vele slachtoffers die zijn gevallen in de oorlogsjaren en langs de monumentale synagoge.

Langs de randen van de binnenstad

Met deze route wandel je in zo'n 5 kilometer langs de bijzondere kunst en architectuur van de Groningse binnenstad. Verwacht afwisselende kunstwerken: van gevelstenen uit de 17e eeuw tot hedendaagse lichtkunst. De route start bij het Hoofdstation en loopt vervolgens langs de westkant van de binnenstad, langs het water van de A, via Noorderhaven en de singels terug naar het zuidelijke deel van de binnenstad. Ontdek bijzondere bouwwerken, een prachtig aangelegde museumtuin als een "samengedrukt bos" en indrukwekkende sculpturen.

Tekst: Kunstpunt Groningen | Fotografie: Adobe Stock