Zo maak je vlierbloesemsiroop

Zomer in een flesje.

Met een fles heerlijke vlierbloesemsiroop kun je de hele zomer genieten van een verfrissende, bloemige limonade en andere zoete lekkernijen. Wij leggen je uit hoe je de vlierbloesem plukt en hoe je er siroop van maakt. 


In mei en juni staan vlierstruiken volop in bloei. Ze geuren heerlijk en kleuren prachtig wit. Voor dit recept heb je bloesemschermen nodig met frisse, witte bloesems eraan. Laat schermen die in de knop zitten of al bruin aan het worden zijn aan de struik zitten. Pluk niet meer dan je nodig hebt, zo blijft er voldoende over voor beestjes.

Dit heb je nodig

  • flinke pan of emmer vol vlierbloesemschermen (zo’n 25-30 stuks)
  • 1 biologische citroen
  • 1 kg suiker per liter vloeistof
  • water
  • 20 gram citroenzuur (optioneel, te koop bij sommige drogisterijen)

Zo maak je vlierbloesemsiroop

  • Schud de vlierbloesemschermen voorzichtig een beetje uit boven het aanrecht zodat eventuele beestjes die er bivakkeren eruit kunnen vallen. Was de bloemschermen niet onder de kraan.
  • Knip zoveel mogelijk de dikke steeltjes van de bloemschermen en doe ze in een grote pan of teil. Snijd de citroen in plakken en leg deze erop. Vul vervolgens de pan met water tot de bloemen net onder staan. Laat dit ongeveer 24 uur staan op een koele plek.
  • Zeef het mengsel door een fijne zeef en vang de vloeistof op in een andere pan. Leg daarna een kaasdoek of schone theedoek in de zeef. Giet de vloeistof er nogmaals doorheen om de kleinste restjes uit het mengsel te krijgen.
  • Meet af hoeveel vloeistof je nu over hebt gehouden. Voeg vervolgens per liter vloeistof 1 kilo suiker toe aan de pan. Als je citroenzuur gebruikt (dit geeft een extra friszure smaak en zorgt ervoor dat de siroop iets langer houdbaar blijft), voeg je deze ook nu toe.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Schenk de nog warme siroop in gesteriliseerde weckflessen en sluit meteen af.
  • Bewaar de flessen op een koele, donkere plek. Na openen in de koelkast bewaren.


Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Rostislav Sedlacek/Adobe Stock

Laatste nieuws