Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eilandhoppen met het Waddenveer

Noorderland ging mee op een avontuurlijke dagtrip.

Jetty to the ferry between Texel and Vlieland islands

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Adobe Stock

Een week op Texel, maar altijd nog eens op Vlieland willen kijken? Dat kan met Waddenveer De Vriendschap. Dit scheepje vaart al bijna 40 jaar tussen Texel en Vlieland. Eeuwen geleden als postboot met zakken vol brieven, tegenwoordig voor nieuwsgierige toeristen. Noorderland maakte een avontuurlijke dagtrip naar Vlieland, de kleine buurman van Texel.

Maar wel de steiger teren voor het veer, de vaargeul open houden, het uitzicht bewaren op wat ieder kind weer in dromen opdoemt: later ooit nog van hier oversteken naar wat daar onzichtbaar lonkend ligt: de overkant. Zo luidt de tweede strofe van het gedicht Eiland van Willem van Toorn. Wie weleens op het uiterste puntje van een Waddeneiland heeft gestaan, zal dat gevoel herkennen. In de verte neem je de omtrekken van een ander ‘land’ waar: de vuurtoren als een potloodje in een zandhoop. Wat gebeurt daar aan de overzijde? Wie wonen er? Zelfs als je er weleens geweest bent, wakkert dat donkere, glooiende silhouet aan de einder het verlangen aan. 

Bij helder weer lijkt Vlieland vanaf het strand van De Cocksdorp, het noordelijkste puntje van Texel, binnen handbereik. Zelfs het witte drenkelingenhuisje en de hoge palen van de aanlegsteiger van Waddenveer De Vriendschap zijn dan goed te zien.  De afstand bedraagt maar 1600 meter. Een geoefende zwemmer volbrengt het in minder dan een uurtje; met Waddenveer De Vriendschap is het een klein half uurtje varen. Dus waarom die sprong niet wagen om het verlangen naar de overzijde te stillen?

Dagtrip naar Vlieland

Langs het schelpenfietspad nodigt een paneel met twee uit hout gesneden zeehonden uit om mee te gaan. De bewegwijzeringsborden wijzen richting Vlieland en Terschelling. Op het duin staat ‘De Noorman’, een houten strandkiosk voorzien van knalgele deuren en kozijnen. Daar is Dirk Albert Blom, de eigenaar van De Vriendschap, al druk bezig met de voorbereidingen. Binnen overhandigt Sarah Eshuys, gids en matroos, de tickets voor een dagtrip naar Vlieland. 

Het is zondag even voor negenen. De eerste passagiers van MS De Vriendschap sjokken door het mulle zand. Vlieland verbergt zich nog achter een dun wolkendek. Zwakjes probeert de zon erdoorheen te boren. Een paar ochtendzwemmers drogen bij de vloedlijn hun druipende lijven. Kitesurfers doorkruisen het roerloze water. 

‘Fietsen mogen alleen mee met een enkele reis,’ leest Christine van den Berg uit Zoetermeer op het informatiebord. ‘Een enkele reis? Wat heb je daar nou aan?’ Het idee voorgoed te worden afgezet op dat kleine eilandje lijkt haar weinig aanlokkelijk. 

Later wordt haar duidelijk dat sommige mensen ervoor kiezen bepakt en bezakt mét hun fiets verder te ‘hoppen’ naar andere eilanden of langer op Vlieland te blijven. Christine en haar man Ronald houden het bij een dagtrip. Die maken ze samen met hun vrienden Desirée en René Schouten. ‘We gaan er in de meivakantie vaak samen op uit en kiezen dan steeds weer een ander provincietje,’ vertelt René. ‘We zijn nu op Texel en wilden Vlieland ook weleens bekijken. Het zal er een stuk rustiger zijn, denk ik.’

Ronald knikt. ‘Op Vlieland heb je één dorpje en voor de rest natuur. Mooi om een dag rond te kijken, maar Texel heeft meer te bieden.’ Een paar passagiers maken foto’s van de door palen gestutte planken steiger die hen straks naar het schip zal brengen. Dat hij wat wankel en niet al te strak en gepolijst oogt, versterkt het gevoel van avontuur alleen maar.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over het Waddenveer verscheen in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we de mooiste kerkjes van Groningen, doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten en liepen we een dag mee met de Zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!