Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: monumentale villa in Assen

Kijk binnen in deze voormalige gouverneurswoning.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Miranda Drenth - De Makelaarontzorger | Bron: Steenhuis Makelaars 

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een prachtige villa in Assen. 

Een bijzondere geschiedenis, prachtige details en bovenal een gigantische woonoppervlakte: dit herenhuis heeft ’t allemaal. Sinds kort staat de monumentale villa “De Gouverneur” aan de Vaart Zuidzijde, dicht bij het centrum van Assen, te koop. Een mooie gelegenheid dus om eens binnen te kijken in dit historische pand. 

Gouverneur van Drenthe

De Vaart was vroeger een belangrijke vaarverbinding tussen Assen en Groningen en bovendien een bekende plek voor welgestelde burgers. Zo werd rond 1800 deze villa bewoond door mr. Petrus Hofstede, de gouverneur van Drenthe. Hij zorgde ervoor dat Lodewijk Napoleon naar Assen kwam en schonk de stad het Asserbos, een prachtig stukje natuur dicht bij het centrum. Later betrok de eerste in Drenthe gevestigde chirurg de villa. Niet de minste bewoners dus.

De huidige eigenaren hebben de afgelopen jaren het pand gerenoveerd en hebben een deel als bed & breakfast ingericht. Volop kansen dus voor eventuele nieuwe, gastvrije eigenaren. 

Eigen wijnkelder

Het huis heeft een woonoppervlakte van 350 vierkante meter en een 60 meter diepe tuin op het zuiden. De tuin heeft bovendien zeven parkeerplekken, inclusief handige draaicirkel. Verder heeft het huis zes slaapkamers, vijf badkamers en maar liefst drie keukens. 

In de grote woonkeuken op de begane grond – met prachtig uitzicht op de Vaart – kan elke hobbykok zich uitleven. Wijn bij het eten? Die haal je gewoon uit je eigen wijnkelder. Da’s pas sjiek, toch? 

Aan dit alles hangt wel een prijskaartje: “De Gouverneur” staat namelijk voor €1.695.000 k.k. te koop. Op de eigen website van de woning kun je alle foto’s en de volledige beschrijvingen bekijken. Ook kun je daar het huis virtueel bezoeken, en je zo dus vergapen aan alle bijzondere en eeuwenoude details.