Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vlasroute: een bloemrijke tocht in Friesland

Ontdek met deze route de prachtige Friese vlasvelden.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Marcel van Kammen Fotografie - Visit Wadden

Als de akkers van Noordoost-Friesland weer hemelsblauw kleuren weet je dat de zomer eraan komt. Volg de komende tijd eenvoudig het blauwe lint van de vlasbloem. Maak kennis met een gewas dat zo oud is als de mensheid zelf én in deze streek bezig aan een verrassende revival. De fiets- en autoroute Follow the blue line voert nieuwsgierige passanten langs bloeiende velden, bijzondere ambachten en andere bloemrijke bezienswaardigheden.

Eigenlijk broedde ze al een paar jaar langer op het ideetje, maar toen Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa werd, leek het Nynke Runia logisch om aan te haken. De rest is geschiedenis. Alweer voor het zesde seizoen heeft de enthousiaste aanjager uit het Friese Blije de vlasroute in de steigers gezet. En opnieuw is het haar gelukt om er een aardige twist aan te geven, een onverwacht element toe te voegen voor die groeiende schare bezoekers. ‘Het is een uitdaging om telkens met een nieuwe insteek te komen, en vooral ook de vaste gasten blijven verrassen.’

Laagdrempelig

Nynke Runia (56) is eigenaresse van de ambachtelijke katoendrukkerij Kleine-Lijn in Blije en initiatiefneemster van de vlasroute. Haar sfeervolle en bedrijvige atelier aan de Stationsweg in Blije is het startpunt, deelnemers ontvangen er een inspiratiekaart – een handige plattegrond van de omgeving – en kunnen meteen de boer op. Geheel kosteloos, en dat is best bijzonder. ‘Het moet een beetje laagdrempelig zijn, voor iedereen toegankelijk,’ zegt Nynke. ‘We stippelen de route met liefde uit en je mag overal in- en uitlopen.’

Zomerse route

Vlasroute “Follow the blue line” is 30 kilometer lang en loodst fietsers en automobilisten in de maanden juni, juli en augustus via een plattegrond langs acht locaties in Noordoost-Friesland.  Actuele info over wie ermee doen dit seizoen en wanneer je hier terecht kunt is te vinden op de website. Hierop wordt ook bijgehouden hoe het vlas erbij staat, of de bloemen (al) in blauw en wit bloeien, of inmiddels zijn uitgebloeid. In de zomermaanden zijn ook speciale “vlas-zaterdagen” (op 24 juni, 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli en op 5 augustus); dan valt op elke locatie wel iets te beleven en zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers in het museum die demonstraties verzorgen.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over de Vlasroute verscheen in de nieuwe Eropuitspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 27 juni 2023 in de winkels. Deze editie zit vol inspiratie voor mooie ontdekkingstochten in het noorden: we ontdekken het vissersverleden van Friesland, bezoeken vestingdorp Bourtange en sommen de mooiste fiets- en wandelroutes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de Eropuitspecial!