Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: zomerse bruinebonensoep

'Ik bid nie veur brune bonen!'

Lentils with carrots. Traditional northern spanish tapa.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Toegegeven: bruinebonensoep is niet de meest zomerse maaltijd. Maar deze lekkere variant is dat wél! Deze soep met bruine bonen, tomaten, spekjes en Griekse yoghurt is rijk gevuld, maar ook lekker fris. Geniet ervan! 

Ingrediënten:

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 720 gram bruine bonen
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 prei (in halve ringen)
  • 1 zoete aardappel (in kleine blokjes)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 150 gram cherrytomaten
  • 1 bosje koriander (grof gehakt)
  • 60 ml Griekse yoghurt

Zo maak je de zomerse bruinebonensoep:

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de olijfolie en knoflook tot ze zacht geworden zijn
  • Voeg de bruine bonen toe aan de pan (lek de bonen niet uit) en verhit deze 1-2 minuten in de pan. Schenk dan de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 10 minuten koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer, voeg de prei en de zoete aardappel toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten koken om ervoor te zorgen dat de aardappel gaar wordt.
  • Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit en laat deze uitlekken. Voeg de stukjes spek toe aan de soep en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de cherrytomaatjes en de koriander toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een lepel Griekse yoghurt op de soep bij het serveren en strooi er nog een beetje koriander overheen.

Bron: Jamie Magazine