Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de mooiste zwemplekken in het noorden

Zin in wat verkoeling?

beach with lake and trees

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Adobe Stock

Op warme dagen lonkt het water. Geen zin in een rit naar het strand? Of in een chloorzwembad met bijbehorend badhokjes-ritueel? Niets is heerlijker dan een duik in natuurwater. Midden in het groen, tussen de fluitende vogels. Het stikt in het noorden van de bos-en duinmeertjes, vennetjes en natuurbaden. Soms zo mooi dat je je op een tropisch eiland waant. We zetten de leukste zwemplekken voor je op een rij! 

Het Canadameer

Waar? In het Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Elsloo, vlak bij het buurtschap Canada.

Historie? Het Canadameer, ook wel het Aekingameer genaamd, is een voormalig zandzuiggat. In 1960 werd er zand gewonnen voor de aanleg van de N381.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? Op loopafstand is een kiosk met drankjes en versnaperingen. Toiletten en douches zijn niet aanwezig op het terrein.

Wat is er te doen? Ongeveer 150 meter vanaf de plas liggen twee campings. Voor wie uitgezwommen is, zijn rondom het meer veel mogelijkheden om te fietsen, mountainbiken en wandelen.

Pluspunten? De waterkwaliteit is erg goed. Zonnebaden, relaxen en spelen kan op het 10 meter brede zandstrand. De natuur rondom het meer is idyllisch, met prachtige zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren is een speciale spartelvijver voor honden en paarden.

Let op: door de zandafgravingen is het meer vooral in het midden behoorlijk diep. Er is geen drijflijn, maar dicht bij de rand kunnen kinderen prima in het water spelen. 

Zoutwaterbad K.P. Zijl

Waar? In het dorp Loppersum.

Historie? Zoutwaterbad K.P. Zijl werd in 1933 met de hand uitgegraven. Het is een van de oudste openluchtzwembaden in Nederland. Het zoute water wordt uit een bron van 112 meter diep gepompt. De zon warmt het gezuiverde en gezonde bronwater vervolgens op natuurlijke wijze op.

Entree? Los zwemkaartje is €3,50, een 5-badenkaart kost €15.

Voorzieningen? Het zwembad heeft een peuterbad, een 50-meterbad, een glijbaan, twee duikplanken en allerlei speelmaterialen zoals matten, zwembanden en een loopmat. Er zijn ook badhokjes en douches. Bij het zwembad is een winkel waar je etenswaren, ijs en dranken kunt kopen.

Pluspunten? Het opgepompte water bevat verschillende soorten zout, waaronder ijzer-, mangaan- en magnesiumzout. Meerdere keren per week zwemmen in zoutwater schijnt goed te zijn voor je gezondheid en huid.

Wat is er te doen? Op de dijken rondom het zwembad kun je lekker in de zon liggen. Daarachter ligt een recreatieveld waar het mogelijk is om te beachvolleyballen.

Let op: het zwembad is gesloten als de watertemperatuur lager is dan 17°C.

’t Nije Hemelriek/Gasselterveld

Waar? Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen. De plas is genoemd naar het nabijgelegen vennetje met de naam 't Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk).

Historie? Het Hemelriek was een mooie plas met twee eilandjes waarop cranberry's groeiden. Het werd daar echter te druk, waarna Staatsbosbeheer besloot om een nieuwe, ruimere zwemplas voor recreanten in het leven te roepen. In 1968 werd ‘t Nije Hemelriek aangelegd.

Entree? Entree is gratis, maar parkeren kost wel geld.

Voorzieningen? Een zandstrand, speelweide, picknickgelegenheid, kiosk, speeltoestellen, fietsverhuur en toiletten.

Wat is er te doen? In het bos aan de zwemplas ligt restaurant ’t Nije Hemelriek, de perfecte plek om na een middagje zwemmen op het terras te zitten. Zin in wat beweging? Huur een fiets of wandel door boswachterij Gieten-Borger. Een aanrader is het Boomkroonpad, een wandelroute tussen boomtoppen tot 125 meter hoogte, aangelegd door Staatsbosbeheer.

Pluspunten? Ook hier vind je helderblauw water en een prachtig wit strand, waardoor je je op een tropisch eiland waant. Voor wie er enige waarde aan hecht: je maakt er een ideaal zomerkiekje. De dichte bosjes rondom de plas zijn aangenaam voor verkoeling.

Let op: honden zijn niet toegestaan bij de zwemplas.

Natuurbad De Wispel

Waar? Het Friese dorp Tijnje in de gemeente Opsterland.

Historie? Vroeger was het bekend als een plas die steeds werd voorzien van vers water. Begin jaren 60 kwam er een betonnen bak in en werd het een echt zwembad. Het water wordt van 3000 meter diepte uit de grond gehaald. Zuiveringssystemen zijn er niet. Puur natuur, zonder chloor en andere middelen. De Wispel is dus met recht een natuurbad.

Entree? Volwassenen €3, kinderen t/m 17 jaar €2,50.

Voorzieningen? Er is een springplank, een groot bad, een ruim veld voor het zonnebaden en een kiosk om snacks te halen. Daarnaast is er een peuterbad en zandstrandje voor de allerkleinsten.

Pluspunten? Het zwembad organiseert veel leuke activiteiten. Spelmaterialen en parasols kun je er gratis lenen.

Wat is er te doen? Activiteiten genoeg in het bad! Er worden vaak speelattributen op en langs het water gelegd. Zo is er soms een springkussen langs de kant te vinden en zijn er waterballen waarin je kunt rondrennen. Voor grotere kinderen is er een voetbalveldje en tafeltennistafel. Je kunt er natuurlijk ook gewoon baantjes trekken.

Let op: het water wordt niet verwarmd, maar kouder dan 16 graden wordt het niet. Op een hete zomerdag is zo’n frisse duik juist wel lekker.

De Ieberenplas

Waar? De zwemplas ligt aan de weg van Westerbork naar Schoonloo.

Historie? De Ieberenplas wordt sinds de jaren 60 gebruikt als zwemvijver en recreatieplas. Staatsbosbeheer onderhoudt en beheert de plas.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? Picknickplaatsen, toiletten en een kiosk met versnaperingen.

Wat is er te doen? Je kunt er perfect picknicken of een mooie wandeling maken in het natuurgebied eromheen. Zo tegen het einde van de dag extra mooi om te gaan zwemmen als je de kikkers hoort kwaken en de vogels fluiten. Vlak bij de plas is het groepskampeerterrein Uteringskamp voor een langer verblijf.

Pluspunten? Het zandstrandje loopt geleidelijk schuin af en de maximale diepte in het meer is minder dan 2 meter. Voor kinderen dus ideaal. Eens per twee jaar wordt de plas leeggepompt om de waterkwaliteit op peil te houden. Het water is daardoor heel schoon.

Let op: de kiosk is niet altijd geopend, dus neem voor de zekerheid wat eten en drinken mee.

Natuurbad Engelbert

Waar? Het dorp Engelbert in Groningen.

Historie? Het natuurzwembad is 91 jaar geleden ontstaan als zandafgraving voor de aanleg van de toenmalige Woldjerspoorweg, destijds de spoorverbinding tussen Groningen naar Delfzijl.

Entree? Dagkaart voor volwassenen is €4,50, kinderen van 4 t/m 12 jaar €3,50.

Voorzieningen? Verschillende zonneweides, sanitair, kleedhokjes en kantine. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur zwem je onder toezicht van gediplomeerd zwempersoneel.

Wat is er te doen? Een – letterlijk! – hoogtepunt is de duiktoren van 5 meter hoog, met op verschillende hoogtes duikplanken. Kleinere kinderen kunnen terecht in een afgebakend ondiep zwemgedeelte met kleuterstrand en speelattributen. Je kunt op de zwemplas ook vissen, surfen, zeilen en duiken.

Pluspunten? Engelbert is een natuurbad met de authentieke, ouderwetse sfeer van een openlucht zwembad. Het water is chloorvrij en zeer helder. De bacteriologische kwaliteit van het zwemwater wordt elke 14 dagen gecontroleerd door het Waterschap Hunze en Aa’s. Zelfs bij warme zomers blijkt die nog steeds goed te zijn.

Let op: kies voor het serieuze baantjes trekken rustige dagen en momenten uit, want het kan er in het hoogseizoen erg druk zijn.