Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Reis terug in de tijd: op pad in Orvelte

Ontdek het oerdorp van Drenthe.

When you walk through Orvelte you see and feel the history. Orve

Tekst: Karlijn Noordhof | Foto: Adobe Stock 

Authentieker kan haast niet: zodra je over de oude klinkers van het Drentse dorp Orvelte loopt, krijg je het idee dat je een paar eeuwen terug in de tijd bent gereisd. Noorderland ging op pad in Orvelte en ontdekte het pittoreske gevoel van toen én nu. We zetten de leukste adressen in het dorp voor je op een rij. 

Ottenshoes

Het Ottenshoes is een prima startpunt van een bezoek aan Orvelte. In deze museumboerderij staan diverse gidsen klaar om je alles over de geschiedenis van het Drentse dorp te vertellen. Bekijk in het Ottenshoes “Het Orvelte Dagboek”, een korte film over spraakmakende gebeurtenissen in Orvelte, en neem daarna een kijkje in de stijlkamers. In deze ruimtes kun je zien hoe Drenten in de 19de eeuw werkten en leefden. 

De Winkel van Toen & Nu

Als je op zoek bent naar een origineel cadeautje of een typisch souvenir uit Orvelte ben je bij de Winkel van Toen & Nu aan het juiste adres. Deze gezellige zaak heeft een groot assortiment aan hebbedingen voor in en rondom het huis, en dat alles met een nostalgisch en vintage tintje.

Puur Pannenkoek

Pure passie voor ambacht proef je in de winkel van Puur Pannenkoek, de eerste – en enige! – pannenkoekenwinkel van Nederland. In deze oer-Hollandse winkel bakt Professor Pannenkoek de hele dag door smakelijke pannenkoeken, gemaakt van oude meelrassen zoals Ommelander tarwe en Oerspelt. Je mag van de Professor gerust een stukje proeven. Snuffel verder rond tussen de huisgemaakte pannenkoekenmixen, authentieke crêpe- en pannenkoekenpannen en andere bakbenodigdheden. 

't Melkfebriekie

In 1899 had Orvelte een heuse melkfabriek. Hoewel deze niet meer in gebruik is, kun je in de voormalige schuur nog wél ambachtelijke zuivelproducten en delicatessen kopen. Zo vind je in 't Melkfebriekie tientallen verschillende soorten kazen, biologisch gemaakt van ingrediënten uit Drenthe, en een heus melkmuseum.

Schaapskooi

De schaapskudde en Orvelte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vergeet daarom niet om tijdens een bezoek aan het Drentse dorp een kijkje bij de schaapskooi te nemen. Overdag graast de kudde vaak in de weilanden rondom Orvelte, maar in de namiddag keren de schapen terug en rusten ze uit in de schaapskooi.

‘t Bakkershoes

Een nostalgische bakkerswinkel én sfeervolle woonkamer in één. Bij ‘t Bakkershoes kun je terecht voor ambachtelijke lekkernijen, zoals kruidkoek, boerenjongens en boterkoek. Trek gekregen? Neem dan plaats in de woonkamer voor een kopje koffie en een proeverij.