Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: eeuwenoude boerderij in Drenthe

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een eeuwenoude boerderij in Zwiggelte, Drenthe.

De luchtfoto van dit boerderijencomplex roept herinneringen op van illustraties uit geschiedenisboeken. De rietgedekte daken doen denken aan tekeningen van nederzettingen die de eerste boeren bouwden. De boerderij waar ons oog op viel, aan de Zevenhoeksweg in Zwiggelte, is van een stuk recenter bouwjaar en is gelukkig van binnen met z'n tijd meegegaan.

Drentse idylle

Het kleine esdorp Zwiggelte in Drenthe, gelegen tussen Beilen en Westerbork, is al een plaatje op zich. Het dorp ontstond in de middeleeuwen, in een beekdal van de Westerborkerstroom, en omdat het nooit erg is uitgebreid bleef het oude open karakter goed bewaard. Aan de rand van het dorp staat deze authentieke boerderij, waarvan rond 1690 de eerste steen werd gelegd.

Van boerenerf naar (dubbele) woning

In meer dan 300 jaar is er een hoop veranderd in de wereld, en deze boerderij in Drenthe veranderde mee. Pas in 1993 veranderde de functie van dit gebouw van boerderij naar woonboerderij, nadat er al een aantal keer ruimtes aan het gebouw werden toegevoegd. Het resultaat anno 2023: een sfeervolle woonboerderij met in totaal maar liefst 308 vierkante meter aan woonoppervlak. Ook nog eens heel comfortabel, want met de renovaties zijn ook dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen toegevoegd.

Met zo veel ruimte kon deze boerderij met gemak gesplitst worden (dat gebeurde in 2018), waardoor het huis nu ook geschikt is voor dubbele bewoning, een bedrijf aan huis of voor het realiseren van een B&B.

De natuur dichtbij

Ook het erf is indrukwekkend: met bijna 6.500 vierkante meter perceel en een eigen stal zijn er veel mogelijkheden voor het houden van dieren. Maar ook kun je als bewoner van de boerderij genieten van alle seizoenen die aan je raam voorbij komen. De tuin met vijver trekt ook nog eens allerlei dieren uit de omgeving aan, dus leg de verrekijker maar vast klaar. Wil je alles weten over deze bijzondere woonboerderij? Neem dan een kijkje op Funda.

Bewonder in de volledige fotoserie de goedbewaarde houten balken, de overweldigende hoeveelheid aan ruimte die je er vindt en zelfs de "stille kroeg" die zich in het bijgebouw bevindt. De boerderij staat al eventjes te koop en de vraagprijs voor het geheel is €850.000 k.k.

Tekst: redactie Noorderland | Beeld: Makelaardij Jacob Muller / Funda