Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x voorjaarswandelingen in Friesland

Het ideale seizoen om eropuit te gaan.

Painted Lady butterfly, vanessa cardu, feeding

De lente nadert z'n einde en is nu misschien wel op z'n allermooist. Geniet van alle bloemenpracht en het felgroene bladerdek van de bomen tijdens een wandeling. Wij tippen je drie prachtige voorjaarswandelingen in Friesland.

Een afwisselende wandeltocht door Gaasterland

Sjor de veters van de wandelschoenen nog maar een keer goed vast, want met deze route door het Friese Gaasterland ben je zo een dagdeel zoet. Met deze afwisselende wandeling leer je Friesland van een andere kant kennen: geen weidse boerenlandschappen, maar een heuvelachtig bos. Vanaf het beginpunt in Oudemirdum loop je richting het noorden, naar Bos Elfbergen, een gevarieerd naald- en loofbos. Vervolgens wandel je verder naar het Lycklamabos, van oorsprong een eikenplantage, waardoor je eerder zou denken in Drenthe of zelfs op de Veluwe te zijn. ’s Nachts scharrelen hier allerlei dieren rond, zoals dassen, vossen, hazen en reeën, maar overdag zullen deze schichtige beesten zich niet zo gauw laten zien. Maar, kijk goed om je heen, want er zitten ook veel vogels in dit natuurgebied. Bij terugkeer is het prima toeven op een van de terrassen op De Brink, om de hoek van het bezoekerscentrum. Na 12 kilometer wandelen is koffie (met gebak!) of een lunch flink verdiend.

Lengte: 12 kilometer

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Mar en Klif, Oudemirdum

Het Dichterspaad

Ze zeggen weleens: een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar het Dichterspaad, aan de rand van Nationaal De Alde Feanen in Friesland, bewijst dat woorden juist óók veel kunnen zeggen. Met deze bijzondere route kom je langs 18 mooie locaties rondom het park waar gedichtenpanelen opgesteld staan. Verschillende dichters laten je met hun woorden de schoonheid van het Friese gebied zien. Dit is geen wandeling voor de snelle pas, maar juist eentje om af en toe stil te staan en de natuur en poëzie in je op te nemen. Het Dichterspaad begint en eindigt in het dorpje Oudega, en je kunt zelf kiezen voor hoe veel kilometers je gaat. Wil je liever niet wandelen? Je kunt deze route ook grotendeels met de fiets volgen, maar voor sommige stukken moet je even afstappen.

Lengte: 8 tot 25 kilometer naar keuze

Begin- en eindpunt: Oudega

Volg het Boswachterspad op Vlieland 

Vlieland is het kleinste Waddeneiland van Nederland, maar zeker niet het minste. Je vindt er onder andere de Kroon’s Polders, een uniek natuurgebied dat het hele jaar afgesloten is als broed- en rustplek voor honderden vogels. Toch is het mogelijk om dit bijzondere vogelparadijs zelf te bekijken. Met deze route wandel je namelijk rondom het gebied en kom je via kleine sluippaadjes langs de kwelders en polders van Vlieland.

Het eiland is vooral in de lente- en zomermaanden op z’n mooist: in het voorjaar hoor je de vogels, zoals de nachtegaal, uit volle borst zingen en in de (na)zomer veranderen de kwelders in een grote paarse bloemenzee, want dan staat het lamsoor in bloei. Geniet daarnaast van planten als kamperfoelie, struweel en duindoorn en van de tientallen vlinders die daar maar al te graag op af komen. Tijdens deze wandeling barst het dus van de geuren, kleuren en geluiden; zet je zintuigen maar op scherp! En voor de smaakpapillen: met deze wandeling kom je ook langs hotel-restaurant Het Posthuys, een goeie plek voor een lekkere lunch of borrel. 

Lengte: 7,5 kilometer

Start- en eindpunt: Het Posthuys op Vlieland

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Routes
  • Painted Lady butterfly, vanessa cardu, feeding nectar from a thistle.