Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 activiteiten voor de Dag van het Nationaal Park tijdens Pinksteren

Ontdek de natuur van Nederland met deze activiteiten.

pechiazul en la sierra de gredos

De Nationale Parken vertellen het verhaal van de Nederlandse natuur en cultuur. In Noord-Nederland hebben we meerdere nationale parken met elk hun eigen uiterlijk en geschiedenis. Ontdek ze met deze activiteiten ter ere van de Dag van het Nationaal Park. 

Er valt altijd van alles te beleven in de Nederlandse nationale parken met educatieve activiteiten en excursies. De Dag van het Nationaal Park, die elk jaar op 24 mei wordt gevierd, is de perfecte gelegenheid om eens het nationaal park bij jou in de buurt te ontdekken.

Vogelexcursie van Aalscholver tot Zeearend op het Lauwersmeer

Ooit stroomde zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee, tot angst voor overstromingen in 1969 leidde tot de bouw van een dam. Op dat moment werd de Lauwerszee het Lauwersmeer. Op de oude zeebodem ontstond vervolgens het vogelparadijs van West-Europa, waar je je tijdens een vaarexcursie op zondag 28 mei 2023 in kunt onderdompelen. Samen met gids en boswachter Hans Gartner ga je tijdens een 2,5 uur durende vaartocht met rondvaartboot "Vlinderbalg" op zoek naar alles wat er vliegt in Nationaal Park Lauwersmeer.

Wildplukken in het Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en ligt precies op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland. In dit enorme woud met een verrassende variatie aan bos en stuifzand kun je je even heel klein voelen. Op zondag 28 mei 2023 wordt hier een wildplukexcursie georganiseerd en leer je alles over het plukken en bereiden van eetbare wilde kruiden.

Vaar- en wandelexcursie XL in De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland is grotendeels gevormd door de mens, die het gebied verveende en er landbouw ging bedrijven. Tijdens deze vaartocht op zaterdag 27 mei 2023 met de geruisloze zonneboot "De Blaustirns" wordt je getrakteerd op weidse uitzichten over het water en de beschutting van het moerasbos. Vaar langs de uitgestrekte rietvelden, smalle petgaten en kom met wat geluk een hele aalscholverkolonie tegen. Tijdens de excursie wordt er aangemeerd bij de "Rûne Sâne" om er een wandeling te maken. De excursieleider zal ervoor zorgen dat je van alles leert over de flora en fauna van het gebied.

Tekst: Samenwerkingsverband Nationale Parken | Fotografie: Juan Pablo Fuentes S/Adobe Stock, Telly Vision/Adobe Stock