Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: op z'n kop in Workum

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Haskestaete Makelaardij / Funda

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een boerderij in Workum, maar dan ondersteboven! 

Er komen veel prachtige huizen voorbij op Funda. We kijken maar wat graag binnen bij statige panden of knusse, oude huisjes, maar ons oog viel deze week op een wel heel bijzonder appartement, gelegen aan de Lieuwe Klazes Leane in Workum. Het is alsof de wind een eeuwenoude boerderij in z'n geheel omver heeft geblazen en deze gewoon zo is blijven staan.

Onder architectuur

Dat was ook precies de bedoeling van architect Rein Hofstra bij het ontwerpen van 'Lânskip', zoals het appartementencomplex heet. Het ontwerp is geïnspireerd op de oude boerderij die op dezelfde kavel staat. Het volume en de hellingshoek van het dak werden overgenomen, met als grote verschil dat het nieuwe exemplaar op z'n kop werd gekeerd. Het opvallende bouwwerk werd in 2020 voltooid en door het gebruik van materialen als aluminium, beton en staal, maar ook ouderwetse Friese geeltjes is het geheel een bijzondere mix van modern en traditioneel.

Mix van stijlen

Ook binnen wordt deze combinatie doorgetrokken. Het appartement, dat op de eerste verdieping ligt en daarmee als het ware in het 'dak' van het gebouw, heeft een strakke vloer in betonlook, maar ook allerlei houten details. Zo zijn er verschillende inbouwkasten in nostalgische stijl en vind je verspreid door het appartement delen van oude, houten meubelen terug. Het mooiste voorbeeld hiervan is wel de keuken: deze is, zoals het gehele appartement, gasloos, voorzien van allerlei moderne apparatuur en strakke, witte (lade)kasten, maar heeft tegelijkertijd ook karakteristieke houten panelen aan de muur met daartussen een tegelmuurtje met Friese witjes.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Op Funda vind je de volledige fotoserie van het appartement. Hier kun je een kijkje nemen bij het fantastische weidse uitzicht dat je hebt vanuit het appartement, de twee ruime slaapkamers, badkamer en de tuin.

De vraagprijs van dit bijzonder energiezuinige appartement is €419.000 k.k.