Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 bijzondere bezienswaardigheden in Leeuwarden

Dwaal met deze tips door de Friese hoofdstad.

Leeuwarden, Friesland Province, Fryslan province, The Netherland

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Adobe Stock

Een dag op pad in de Friese hoofdstad? Een bezoekje aan deze bijzondere bezienswaardigheden mag niet ontbreken!

‘Love’-fontein

Tegenover het treinstation van Leeuwarden vind je de “Love”-fontein, een van de 11 fonteinen in Friesland die onderdeel zijn van een internationaal kunstproject. “Love” bestaat uit twee metershoge hoofden waar een grote mistwolk omheen hangt. De Spaanse kunstenaar brengt hiermee een ode aan de jeugd in de stad en de nevel over de Friese velden.

Friese hofjes en gasthuizen

Leeuwarden is een aantal hofjes en gasthuizen rijk. Ze werden destijds gesticht om Friese inwoners – en met name weduwvrouwen en ouderen – gratis onderdak en eten te bieden. Die functie hebben de hofjes en gasthuizen allang niet meer, maar ze worden nog wel bewoond. Bekijk bijvoorbeeld het Boshuisengasthuis (waar nog steeds alleen vrouwen mogen wonen!), het hofje met de typerende naam Luilekkerland of het indrukwekkende Sint Anthony Gasthuis.

Oldehove

“De toren van Pisa”, maar dan in Leeuwarden. Tijdens een bezoek aan de Friese hoofdstad kan de Oldehove – de scheve en onafgemaakte kerktoren van Leeuwarden – niet ontbreken.

Blokhuispoort

Waan je tussen de boeven en schurken in de Blokhuispoort. Althans, vroeger! Tot 2007 deed het gebouw dienst als Huis van Bewaring. Nu is het complex omgetoverd tot een cultureel centrum waar van alles te beleven is. Ontdek de winkeltjes in de voormalige cellen, kom in het museum alles over de geschiedenis van de Blokhuispoort te weten en eet een hapje in Café de Bak of in het drink- en eetlokaal Proefverlof.

Fries musea

Cultuur snuiven? Dat kan prima in Leeuwarden! De stad heeft namelijk een aantal prachtige musea, zoals het Fries Museum en het Keramiekmuseum Princessehof. De ideale plekken om de (Friese) kunst te ontdekken.