Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wandel het Westerkwartierpluspad in Groningen

Het Westerkwartierpluspad bestaat uit maar liefst 165 kilometer aan wandelroutes.

Cows near Nuis

Het Westerkwartierpluspad is een prachtige langeafstandswandelroute van 165 km door het Groningse Westerkwartier die erom vraagt gelopen te worden. Struun langs baggels en baksteen in de provincie Groningen, en een klein stukje van Drenthe en Friesland. 

Met deze route verken je het westelijk deel van de provincie Groningen. Het Westerkwartierpluspad is een prachtige wandelroute van 9 dagtrajecten door het hele Westerkwartier, met als Plus een stukje Drenthe (De Onlanden) en Friesland tot Surhuisterveen.

Hij voert je door het weidse en oudste door mensenhanden gemaakte landschap van Europa. Langs wierden, akkers en graslanden. Langs eeuwenoude kerken en door het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Na deze weidsheid word je in het zuidelijke deel van de route gekoesterd in de beslotenheid van het coulisselandschap waar nog veel onverharde paden en verstilde plekken aanwezig zijn in kleine en grotere natuurgebieden.

De route bestaat uit de volgende etappes:

Grijpskerk - Ezinge

Ezinge - Aduard

Aduard - Leek

Leek- Kornhorn

Kornhorn - Rottevalle

Rottevalle - Opende

Opende - Lutjegast

Lutjegast – Grijpskerk

Alle informatie over het pad is te vinden op de website www.westerkwartierpluspad.nl. Geen zin om te wandelen? Je kunt de etappes natuurlijk ook met de fiets afleggen.

De kerktoren van Ezinge

Het bijbehorende wandelboekje bestaat uit 84 pagina’s en bevat 25 gedetailleerde kaarten van de route met bijbehorende routeaanwijzingen, afbeeldingen en toeristische informatie. Het routeboekje is te koop via de website. Je kunt de route ook lopen met behulp van wandelknooppunten. De knooppuntenroute is ook op de website te downloaden. Dit is echter alleen een opsomming van knooppunten, zonder extra informatie.

Beeld: Westerkwartierpluspad

Routes
  • Cows in a meadow seen from the nature reserve Coendersbos near the Dutch village Nuis