Maak het helemaal zelf: Groninger patat met Brander mayonaise

Ga ook lekker thuis snacken met deze beroemde saus uit Groningen.

Tekst: Visit Groningen | Foto: Adobe Stock

Brander mayonaise is een echt Gronings fenomeen. Tot 1980 zat aan de Grote Markt in Groningen cafetaria Brander. Vanuit alle windstreken kwam men naar de stad om de eigengemaakte mayonaise van deze cafetaria te proeven. Tegenwoordig kun je deze heerlijke saus ook in de supermarkt kopen, maar zelf maken is natuurlijk vele malen leuker! Wij delen het recept voor zelfgebakken patat met deze speciale Groninger mayo. 

Ingrediënten:

Voor de patat:
  • 5 grote aardappelen per persoon
  • een eetlepel zonnebloemolie
  • zout
Voor de Brander mayonaise:
  • 1 eidooier
  • 1 stevige eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel groentebouillonpoeder
  • 1/2 theelepel worcestershiresaus
  • 250 milliliter arachide-olie
  • snufje zout & peper

Zo maak je zelf Groninger patat met Brander mayonaise:

  1. Was de aardappelen schoon met water en snijd ze tot reepjes patat van ongeveer 2 centimeter breed. Je kunt de schil eraan laten, maar er ook voor kiezen om de aardappelen te schillen.
  2. Je kunt zelf kiezen hoe je de patat wil gaan bakken. Ga je voor de airfryer? Dan kun je stap 4 overslaan. Toch liever frituren? Sla dan gelijk stap 3 over.
  3. In de airfryer: bak de patat op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. Vergeet niet om af en toe het mandje even te schudden, zodat de patat overal goed gaar wordt.
  4. In de frituurpan: frituur eerst de patat voor op 140 graden voor ongeveer 5 minuten. Haal de patat er vervolgens een half uurtje uit. Frituur ze daarna voor 5 tot 6 minuten op 180 graden, totdat de patat lekker knapperig is.
  5. Tijdens het bakken kun je aan de slag gaan met het maken van de Brander mayonaise. Meng de azijn, mosterd, eidooier, groentebouillonpoeder en worcestershiresaus samen in een kom. Pak de mixer en mix alle ingrediënten nog eens goed door elkaar.
  6. Voeg, nog tijdens het mixen, geleidelijk de arachide-olie toe in de kom. Ga hiermee door totdat alle olie is opgenomen en de mayo een goede dikte heeft. Maal vervolgens nog een beetje zwarte peper over de saus om het helemaal af te maken.
  7. Strooi zout over de gebakken patat en serveer samen met je huisgemaakte Brander mayonaise. Eet smakelijk!

Laatste nieuws