Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Alles over dialecten in nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau

Polder landscape with canal and Witte Molen in Haren Glimmen in the Dutch province of Groningen to grind the water from the polder to the drainage system against background with cloudy sky

Voor veel mensen is het een van de belangrijkste onderdelen van hun identiteit: hun taal. Er wordt wel eens beweerd dat veel variatie in het Nederlands, zoals de streektalen en dialecten lijken te verdwijnen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het wordt onderzocht in een nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau. 

In de negendelige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want 'dialecten dreigen te verdwijnen', of toch niet? Het Dialectenbureau van Omroep MAX is vanaf maandag 17 april te beluisteren op NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

Nostalgie en trots

In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings); heel Nederland komt aan bod. De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding.

Verzet

Het thema van de eerste aflevering is Verzet: van de Friezen die vechten voor een eigen taal, de jeugd in de Bijlmer die zich met straattaal afzet, tot Bennie Jolink die het woord 'boerenlul' heeft omarmd als geuzennaam en de kloof tussen stad en platteland al in 1981 constateerde. Maar wie goed luistert, ziet vooral veel overeenkomsten tussen deze dialectsprekers.

Tekst: Omroep MAX | Fotografie: photodigitaal.nl/Adobe Stock

Cultuur
  • Polder landscape with canal and Witte Molen in Haren Glimmen in the Dutch province of Groningen to grind the water from the polder to the drainage system against background with cloudy sky